zondag 6 juli 2008

Pa amb tomàquet - Recept kleine gerechten


Brood met Tomaat, dit Catalaans bijgerecht laat zien dat slechts een paar basisingrediënten nodig zijn om een smaakexplosie te bereiken. Ik ben zelf een voorstander van "Less is More" en zeker in de keuken. Hoe zonde is het als je niet kan herleiden wat je eet doordat men tijdens het koken graag gebruik maakt van smaakmakers en sauzen. Bedenk maar eens hoevaak het gebeurt dat je in een restaurant een overheerlijk stukje vlees bestelt dat helaas zwemt in de saus of boter. In de mediteraanse keuken speelt de ingrediënt de hoofdrol en wordt deze versterkt met hier en daar wat gastrolletjes. Kortom ze moeten elkaar ondersteunen en niet overheersen.

Recept Pa amb Tomàquet

Benodigdheden:
* grof gesneden boerenland brood
* teentje knoflook
* rijpe tomaat
* olijfolie
* zeezout

Ik persoonlijk houd van geroosterd boerenland brood. Bovendien doordat je het brood roostert is het makkelijker te bewerken. Snijd een teentje knoflook door de helft, besmeer dan je sneetje brood ermee. Vervolgens doe je het hetzelfde met een halve tomaat (zongerijpte Spaanse tomaten smaken nu eenmaal het lekkerst, maar hier kun je het beste trostomaten of roma tomaten kopen, die zijn voller van smaak). Ten slotte maak je het af met heel fijn straaltje goede kwaliteit olijfolie en een snufje zeezout. Zo simpel maar ooh zo lekker.

Geen opmerkingen: