zaterdag 12 juli 2008

Even langs de Spaanse kiosk “chupa chups, jeugdsentiment” – golosinasAls kind op vakantie was het een waar feest als je wat centjes kreeg om wat snoepjes te halen. Maar ook als je meeging met je ouders langs de barretjes om hier en daar wat te drinken en tapas te eten, want de bar was goed op kinderen ingespeeld. Van computerspel, kauwgomballenautomaat tot kinderautomaten met kleine cadeautjes. Sommige hadden zelfs een voetbaltafel waardoor je snel vrienden kon maken. Ze verkochten altijd wel zakjes chips, Kinder Surprise en niet te vergeten de Chupa Chups lollies. Om even terug te gaan naar dit jeugdsentiment gaan we dit keer even langs de Spaanse kiosk om wat Chupa Chups te kopen. Niet voor mijzelf hoor...ik heb nog wat kleine neefjes en nichtjes.
Chupa Chups is een Spaans bedrijf dat is opgericht in 1958 door de uit Barcelona afkomstig Enric Bernat. In 1950 werkte Bernat voor een appel jam bedrijf. Nadat hij het idee opperde om lollies te maken, vertrokken de investeerders, nam hij het bedrijf over en veranderde de naam in Chupa Chups. Hij verkocht een gestreept snoepje op een houten stokje voor 1 peseta per stuk. Het idee kwam door Mark Eaton, die klaagde erover dat zijn kind plakkerige handen kreeg en steeds met een doekje moest afvegen door de smeltende snoepjes. Bernat speelde daar op in door in te zien dat snoepjes niet waren ontworpen voor de belangrijkste consumenten, de kinderen. Winkels kregen vanaf toen de instructie om de Chupa Chups te plaatsen naast de kassa waar de kinderen er makkelijk bij konden komen in plaats van wat gebruikelijk was achter de toonbank. Binnen 5 jaar werden deze verkocht aan 300.000 winkels. Maar dit keer wegens tekort aan Spaans hout werd het houten stokje vervangen voor een plastic stokje. Na de dicator Franco (1939-1975) ging het bedrijf internationaal. Het bedrijf heeft 2000 werknemers en 90% wordt gegenereert uit verkopen in het buitenland. Sinds 1991 heeft zijn zoon Xavier het overgenomen en sinds 2006 is het in handen van de Nederlands/Italiaanse multinational Perfetti Van Melle.
Wist je dat..
* De naam Chupa Chups is afgeleid van het Spaanse werkwoord chupar, dat zuigen
betekent.
* De Chupa Chups logo is ontworpen door Salvador Dali.
* Onze eigen Johan Cruyff die coach was van FC Barcelona, rookte 20 sigaretten per dag voordat hij een hartoperatie onderging, nadat hij met roken stopte begon hij aan de Chupa Chups.

Bron: Wikipedia

Geen opmerkingen: