zaterdag 18 juni 2011

El día E: het is feest voor iedereen die Spaans spreekt ~Wat is jouw favoriete Spaanse woord?~ - feesten

Waarom zouden we niet één dag in het jaar wijden aan de viering van de taal die ons verbindt?

De Dag van het Spaans werd geboren als een project van Instituto Cervantes om haar bestaan te vieren, de zichtbaarheid van haar centra te vergroten en gelijktijdig de cultuur in het Spaans te verspreiden over vijf continenten. Vanaf 2009 viert men het feest op laatste zaterdag van het voorjaar. Tijdens de afgelopen twee jaar, hebben alle centra van Instituto Cervantes in vijf continenten- van Sidney tot Brasilia- feest gevierd op deze dag, eveneens de grootsheid vierend van onze taal en onze culturen.

Op zaterdag 18 juni 2011 zullen alle centra van Instituto Cervantes opnieuw hun deuren openen voor het publiek. Bovendien, willen zij dit jaar dat dit culturele project de meerderheid van de mensen dichterbij de inmense rijkdom brengt, die tot uiting komt bij het spreken van onze taal. Daartoe hopen zij te kunnen rekenen op de medewerking van enkele grote persoonlijkheden op het gebied van de Spaanse taal, zodat alle Spaanstaligen niet alleen trots zijn op het spreken van deze gedeelde taal, maar ook weten dat zij vertegenwoordigd worden door de meeste bijzondere figuren en de meest uiteenlopende kennisgebieden.

Instituto Cervantes zou graag dit feest beschrijven als het feest voor allen die Spaans spreken, zodat wij elk jaar één dag hebben waarin we ons verenigd voelen door een gemeenschappelijke taal en de rijkdom van de cultuur in het Spaans kunnen delen.

Check voor de activiteiten Instituto Cervantes Utrecht op: Dag van het Spaans.

De Spaanse taal in de wereld.
Facts & Figures
  • 500 miljoen mensen spreken Spaans
  • In 2050 verwacht men een groei tot 600 miljoen Spaanstaligen.
  • Het is de officiele taal in 21 landen.
  • Het is de tweede taal in de wereld met betrekking tot het aantal moedertaalsprekers.
  • Het is de tweede taal van de internationale communicatie.
  • Het is de derde meest gebruikte taal op het internet.


DEEL ONS JOUW FAVORIETE SPAANSE WOORD EN WIJ ZIJN BENIEUWD WAAROM!

Casa Archidona's favoriete woord: ambiente
Waarom? Omdat het woord ambiente bij CA de levenswijze van de Spanjaarden oproept. De rumoer in combinatie met de kunst van het genieten en de levendigheid buiten op straat.

Favoriete Spaanse woorden van bekende Spaanssprekenden.
Bailamos - Flamenco - Santander - Alborada -
Investigación - Gracias - Confianza - Cariño - Alegría - Meliflua - Murciélago

Website:http://www.eldiae.es/
Foto: http://gestioncultura.cervantes.es/COMUNES/20887_I_dia_e_web.jpg
Bron: http://utrecht.cervantes.es/FichasCultura/Ficha72165_39_6.htm
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=tI48hPtMeEU&feature=relmfu
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=T4Um-qfE0ls

6 opmerkingen:

Sannah zei

Met stip op een: Bastante

Het klinkt op een bepaalde manier 'grappig', is 'leuk' om te zeggen, heeft potentie om een stopwoordje te worden (weet niet of dat nou zo positief is..) en dekt op de een of andere manier nét een andere lading dat bijv. het N'landse 'behoorlijk' of 'nogal'. Ik merk dat ik het soms zelfs om die reden in een N'landse zin wil gooien.

Débora López Rodríguez zei

AÑORANZA

Mi palabra favorita en español es Añoranza porque me encanta su musicalidad y porque contiene la maravillosa y tan española letra Ñ.

Oswaldo Jalving zei

Hoorde 'em al in het rijtje voorbijkomen, maar mijn favoriete Spaanse woord is 'murcielago', op een eervolle tweede plaats het stopwoordje '..es que..'

Casa Archidona zei

Sannah, Deborah en Oswaldo muchas gracias, geeft weer inspiratie!

Hierbij nog een twitterreactie die wij willen delen van
peternieuwland:

@CasaArchidona #eldiae luciérnaga me gusta mucho, los españoles votaron hace tiempo #madre como su palabra favorita (hoe kan t ook anders).

Warmoes zei

'La marcha' dit woord omvat alles van het gevoel, de uitgelatenheid, vrolijkheid en de energie, die je voelt en ervaart als je (met name 's avonds) in Spanje bent!

Vertaalbureau Spaans Nederlands zei

Mijn favoriete woord is zeker 'primavera'. Dat komt omdat ik sowieso altijd vrolijk wordt van de lente, daarnaast klinkt het gewoon lekker. Hoorde ooit eens een liedje met de tekst primavera en mi corazon, sindsdien is primavera mijn favoriete woord.