zaterdag 25 juni 2011

Gelukkig nieuwjaar! Bijgeloof rondom La noche de San Juan - feesten

Op de nacht van 23 op 24 juni is het in Spanje 'San Juan' en viert men de komst van de zomer. La noche de San Juan lijkt wel op oudjaar. Overal wordt rondom middernacht vuurwerk afgestoken. De viering gaat gepaard met optochten, dans, eten en drank met iedere streek/plaats zijn eigen activiteiten. Het belangrijkste element van San Juan is het vuur, dat een ode is aan de zon maar ook een manier is om al het kwade te zuiveren. Kinderen zoeken de dagen ervoor naar sprokkelhout, oude meubels of maken poppen van oude kleren en vullen ze met papier en andere materialen die vlam vatten, dit vertegenwoordigt de duivel en steken het als symbool om middernacht in vuur. La verbena is het feest in het algemeen, dat familie en/of vrienden bij elkaar brengt om te praten, zingen dansen en te lachen. Ook zijn Las Moragas typisch gebruik waarbij grote groepen zich verzamelen op het strand. San Juan wordt in geheel Spanje gevierd, maar op sommige plekken hebben ze zo hun eigen tradities op culinair gebied. Zo wordt in Catalunya traditiegetrouw Cava gedronken en eet men Coca (koek). Of in Galicie eet men cachelos; gepofte aardappelen die ze op het vuur roosteren en eten ze tevens gegrilde sardientjes. Maar wanneer de zon opkomt eten bijna alle Spanjaarden natuurlijk chocolate con churros; lees meer hierover in de rubriek ' zoete verleidingen'.

Rondom San Juan zijn er sommige mensen bijgelovig;
zo gelooft men bij de zonsopgang op 24 juni dat al het water zuiver is en kan helen en beschermen. Als je een papier verbrandt waarop stond wat je niet mocht vergeten, zal je alles vergeten. Als je die nacht een kat ziet lopen die niet zwart is brengt het geluk als hij zwart is brengt het ongeluk. Als om middernacht een naakte vrouw en met de rug gekeerd in de spiegel kijkt met het licht aan zal ze haar moment zien waarop ze komt te overlijden. Ook zegt men dat als je om middernacht in spiegel kijkt, de duivel zult zien. Een andere versie, is dat als met zich 27 draait men Satan zal zien. Gelovige mensen bidden voor vruchtbaarheid voor het land en voor hun zelf.

Als je ooit in de gelegenheid bent om dit mee te mogen maken of als je het al een keer gezien hebt dan weet je wat ik bedoel dat het net oudjaar lijkt. Ik had bijna de neiging om iedereen gelukkig nieuwjaar te wensen.

Foto: http://farm4.static.flickr.com/3609/3513051182_f1de84677f.jpg

Geen opmerkingen: