woensdag 13 januari 2010

Exclusief interview met de winnaars Uko & Lieve van het televisieprogramma 'De Spaanse Droom'


Uko & Lieve

'Spanjaarden zijn ook veel minder gehecht aan luxe'


Als eerste, zal ik beginnen met een leuke vraag aan Uko, van Uko uit Hamburg die vraagt of dit je echte naam is, aangezien hij weinig mensen kent met deze naam. Hij is vernoemd naar een kindervriendje van zijn oudere broer in Den Bosch, en misschien ben jij het wel? Is mogelijk, ik heb als klein mannetje in Den Bosch op de creche gezeten en ik ben van 1971. En hebben we een link...?

Nu over naar de ‘Spaanse droom’ vragen... Nadat jullie hebben gewonnen, wat hebben jullie over jullie heen gekregen? Positieve reacties? Misschien ook negatieve reacties? De reacties waren overweldigend, we hebben in totaal wel zo´n 400 berichten ontvangen: e-mails, berichten via Hyves, SMS´jes. We hebben geprobeerd deze allemaal te beantwoorden maar mocht er een bericht onbeantwoord zijn gebleven, sorry daarvoor. De reacties waren stuk voor stuk erg positief, het waren lieve, leuke berichten. Natuurlijk kom je op het internet ook negatieve reacties tegen maar de persoonlijke berichten waren allemaal positief.

Viel het mee of tegen om mee te doen aan het programma? Wat vonden jullie zwaar?
We vonden het superleuk om als stel het dagelijkse stramien te doorbreken en iets totaal anders te doen 2 maanden lang. Er waren ook een aantal zaken die tegenvielen: we hadden bijvoorbeeld niet verwacht dat de fysieke arbeid tijdens de verbouwing zo zwaar zou zijn en door het gebrek aan tijd en budget moesten we een aantal lastige consessies doen. Bijvoorbeeld een Ikea keuken nemen in plaats van zelf een meer Spaanse keuken te ontwerpen. Het gemis van de kinderen was ook zwaar vooral tijdens emotionele momenten en na een week of 4 a 5, wanneer je al even weg bent maar de finish nog lang niet in zicht is.

Achteraf gezien, hadden jullie dan weer meegedaan met de Spaanse droom?
Uko wel, ik niet. Aan de ene kant is de exposure die via het programma ontvangt belangrijk voor het succes van de B&B en daar zijn we natuurlijk dankbaar voor maar ik ben erg geschrokken van hoe televisie zaken vervormd en hoe ze iemand kunnen “neerzetten”. Ik vond het erg vervelend van vrienden te horen dat ze aan mensen die mij niet kenden moesten uitleggen dat ik in het echt wel meeval, in mijn geval dus nee.

Als jullie niet hadden gewonnen, hadden jullie dan sowieso het plan doorgezet om zelf een B & B op te zetten?
Dat weet ik niet. De stap om je gezin met drie kinderen op te pakken en te verhuizen is erg groot dus dit is voor ons een uitgelezen kans om het een jaar te proberen zonder de normale financiële risico´s. Het antwoord hangt ook af van toevalligheden, kom je een hele leuke plek tegen, die ook nog betaalbaar is en veel mogelijkheden heeft? Ik zou zomaar niet in het diepe springen omdat we in Nederland ook veel achterlaten.

Hebben jullie tijdens het programma al een speciale band opgebouwd met een van de dorpelingen? Wie zoal?
We hebben inderdaad een aantal vriendschappen opgedaan tijdens het programma die straks ongetwijfeld weer zullen opbloeien als we daar wonen. Uko kon het erg goed vinden met Abraham de Architect en we konden het allebei goed vinden met Enrique de timmerman en Manolo Zappata, de voorzitter van het consejo.

Wat zijn jullie plannen om de B & B tot een goed succes te brengen? We zijn bezig met een aantal samenwerkingsverbanden op te zetten. Zo willen we taalcursussen bieden, paardrij- en golfarrangementen. Dit staat allemaal nog in de kinderschoenen maar het zijn wel plannen die we in Arcos verder gaan oppakken. Ook zullen we ons registreren bij de belangrijke toeristische verenigingen van Andalusie. Maar het meest belangrijk is denk ik de mond op mond reclame, we willen een leuk gastvrij adres bieden waar mensen enthousiast over zijn.

Denken jullie dat jullie kinderen snel zullen wennen aan Arcos en de Spaanse cultuur?
Ja, kinderen zijn flexibel. Ik denk dat de ouders vaak er een groter probleem van maken dan de kinderen zelf. Ze zijn nog jong dus over een half jaar leren zij ons Spaans of beter gezegd Andalusisch.

Vinden jullie het zelf niet moeilijk om vrienden en familie in Nederland te moeten achterlaten?
Gelukkig komen veel vrienden en familie ons daar opzoeken, laten we hopen dat dat niet alleen voor het eerste jaar geldt maar ook als we besluiten langer te blijven. We zullen hen zeker missen en ook de kinderen zullen vriendjes en vriendinnetjes missen maar we hopen in Spanje nieuwe vriendschappen op te doen.

Verwachten jullie zelf moeite te hebben met aanpassen? Met welke Spaanse gewoonte (s) hebben jullie moeite?
Spanjaarden kennen geen haast. De Nederlandse punctualiteit zullen we daar echt moeten laten varen, de Spanjaarden gaan nu eenmaal anders om met tijd. Voor Uko zal dat makkelijker zijn dan voor mij want Uko heeft meer geduld.

Wat kunnen wij Nederlanders van de Spanjaarden leren?
Wij kunnen leren van de Spanjaarden dat het leven meer is dan alleen maar werken. Spanjaarden zijn ook veel minder gehecht aan luxe, ze zijn minder materialistisch ingesteld. Daar kunnen wij spullenbaasjes echt iets van leren, de Spanjaarden schatten de kleine dingen in het leven meer op waarde. En natuurlijk de Flamenco (o;

Hebben jullie tips voor anderen die hun droom willen waarmaken in Spanje? Met name als je kinderen hebt?
Het is erg moeilijk als je kinderen hebt om deze stap te nemen maar ik denk dat mensen de flexibiliteit van een kind onderschatten. Verder denk ik dat we onze kinderen iets heel waardevols meegeven door hen te laten kennis maken met een andere cultuur en levenswijze en een andere taal te leren. Toch is het verstandig om niet meteen alle schepen achter je te verbranden door bijvoorbeeld je huis de verhuren in plaats van te verkopen en in Spanje ook iets te huren.

Waarom zouden mensen naar Arcos moet komen? Oftewel wat heeft Arcos en omgeving te bieden?
Arcos is prachtig, het is één van de mooiste witte dorpen in Andalusie. Maar ook de centrale ligging is ideaal omdat onder andere Sevilla, Jerez, het gebergte van Grazalema en het strand op maximaal een uur rijden te vinden zijn. Je kunt dus vanuit Arcos heel veel verschillende dagtrips maken.

En de laatste vraag; wordt het nu een ontbijtje pindakaas en hagelslag of een ‘mollete’ met olijfolie en jamon iberico?
Het wordt een mix, de mollete komt zeker bij ons op de ontbijttafel maar we zullen ook Nederlandse producten bieden zoals Nederlandse kaas. Pindakaas en hagelslag niet want die zijn nu eenmaal niet te krijgen in Spanje.

Bedankt voor jullie medewerking! Het zou leuk zijn om over een tijdje weer te kijken hoe ‘het nieuwe leven’ jullie is bevallen...

Ga voor meer informatie over de Spaanse droom van Uko en Lieve naar hun website www.uko-en-lieve.nl


3 opmerkingen:

Unknown zei

Hallo Uko (en lieve)!

Je bent het dus echt, wat grappig zeg. Ik ben Uko, en dus naar jou vernoemd, in 1975. Gefeliciteerd met het winnen van het programma, misschien kan ik eens met een paar Weizenbiertjes in Arcos op bezoek komen!

Groeten uit Hamburg
Uko

Anoniem zei

Een leuk interview met Uko en Lieve
Doordit krijg ik zeker zin om daar naar toe te gaan.
Lijkt mij een heel leuk,relax dorp met veel historie.
Ga zeker naar Arcos de la Frontera om het zelf te beleven en te ervaren.

Unknown zei

Hallo Uko & Lieve,

Wat leuk dat jullie gewonnen hebben zeg! Erg leuk artikel ook!
Wij wonen zelf nu 1,5 jaar in Spanje ( Costa Blanca) en zijn ook geemigreerd met 3 kleine kinderen.(Tweelingdochters van 5 en dochter van 8)Ik herken heel veel in je motivatie.
We zijn zeker van plan een keer jullie kant op te rijden als de meiden een keer een lang weekend vrij hebben ( of misschien wel in de Semana Santa!)Erg leuk om ervaringen uit te wisselen met elkaar dan!
Heel veel succes de komende tijd!
( enne, dat van je kinderen is helemaal waar! Jij krijgt straks les van hen in de Spaanse taal. Dat gaat ongelooflijk snel!)

Groetjes van Brigit de Jong
Orihuela Costa - Alicante