zondag 13 december 2009

Polvorones y Mantecados, heilige koekjes - recept kleine gerechten


Nu de feestdagen weer voor de deur staan, zal Casa Archidona deze maand speciaal aandacht besteden aan de Spaanse tradities gedurende deze gezellige dagen. Ik kan in ieder geval niet wachten, want dat betekent ook dat er speciale lekkernijen worden gemaakt, die alleen rond deze periode verkrijgbaar zijn. Polvorones of Mantecados bijvoorbeeld mag je zeker niet missen,jaarlijks worden deze koekjes tijdens de feestdagen gegeten. Nu heb je natuurlijk de ambachtelijk gemaakte polvorones, omwikkelt in de doorzichtige vloetjes, maar je kan ze gewoon in de Spaanse supermarkt vinden in gekleurde glimmende papieren zakjes. Elke kleur, heeft een andere smaak, zo heeft het gele papieren zakje een koekje van citroen en het bruine papieren zakje een koekje van chocolade, etc. Wat deze koekjes zo uniek maakt, is dat ze uit elkaar vallen, het is zo zacht, zo lekker maar ooh zo machtig.

Tip van een polvoron kenner:

Knijp het zakje met polvoron in je hand fijn, zodat hij bij het openen niet uit elkaar valt.

Achtergrondinformatie:
In het verleden hebben de Moren de kunst van het bereiden van zoetigheid naar Spanje en met name naar Andalusie gebracht.Voor het klaren van wijn en sherry werd vroeger geklopt eiwit gebruikt. De dooiers, die overbleven, werden als aalmoes aan de nonnen van de spaanse kloosters geschonken.
Deze nonnen maakte er, als teken van dankbaarheid, zoetwaren mee. De gemaakte lekkernij werd weer teruggeven als teken van dankbaarheid of de lekkernij werd verkocht om in het spaans levensonderhoud van de nonnen te kunnen voorzien.Tegenwoordig is deze traditie nog steeds in stand gehouden. In nagenoeg ieder klooster in Andalucia / Andalusie kan men lekkernij kopen, gemaakt door de nonnen. In sommige kloosters verkoopt men de lekkernij vanuit een winkel, in andere kloosters verkoopt men de lekkernij vanachter een soort draaideur, een torno. De nonnen welke gebruik maken van een torno om de lekkernij te verkopen doen dat omdat ze niet gezien mogen worden.


Recept Polvorones

Ingredienten polvorones:
- 500 gram bloem
- 200 gram reuzel
- 200 gram poedersuiker

- 1 eetlepel kaneel

- sap en geraspte schil van 1 citroen (onbespoten)

- bloem (om te bestuiven)
- poedersuiker (om te bestrooien)


Bereiding polvorones:

Zeef de bloem boven de bakplaat en laat hem lichtbruin worden in een matig verhitte oven. Denk eraan om dit enige malen om te scheppen. Laat hem buiten de oven afkoelen. Maak een kuiltje in de bloem en voeg alle overige ingredienten toe. Kneed alles tot een glad deeg, maak er een bal van en doe deze, in folie verpakt, in de koelkast (ongeveer 1 uur). Rol het deeg uit tot een lap van ca. 1 cm dik. Steek met een vormpje er ronde vormpjes uit. Op de bakplaat, met bakpapier, gaan de deegrondjes de oven in. In ongeveer 25 minuten zijn ze goudbruin gebakken in een oven op 175 graden.Uiteindelijk kunnen de polvorones worden bestrooid met poedersuiker en geserveerd.


Bron:www.spain-andalucia.eu

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

Geen opmerkingen: