donderdag 17 december 2009

Een kakker in de kerststal - gebruiken en gewoonten

Naast de welbekende figuren zoals Josef, Maria en het kindeke Jezus, zien wij in het vergeten hoekje van de Catalaanse kersstal toch wel een heel merkwaardig figuur. Te weten; een kakker "caganer". Kakkers zijn figuurtjes met een afmeting van +/- 5 cm hoogte, vervaardigd uit papier-mache, lood, klei of keramiek. Kenmerkend is dat, na het inbrengen van een cilindervormige pil in het aarsgat, en na het aansteken met een lucifer van die pil, het beeldje in staat is om te "kakken". De beeldjes zijn te koop in het Spaanse Catalonië en stammen mogelijk uit de 16e eeuw. Vroeger waren 'de caganers' een symbool van vruchtbaarheid, hoop en voorspoed voor het nieuwe jaar. De achterliggende gedachte bij dit figuurtje brengt de mens terug bij de basis idee dat van alles wat de natuur geeft, ook aan de natuur moet worden teruggegeven. Deze "gift" aan de natuur werd beschouwd als een vorm van wedergeboorte want de mest garandeerde aan de eigenaar van de grond een jaar vruchtbare grond en bijgevolg een voorspoedige oogst. Het werd dan ook als een eer en een zegen beschouwd als iemand die "grote boodschap" op zijn land achterliet. Mest was in die vroege tijden een uiterst belangrijke en kostbare grondstof die de eigenaar een voorspoedige oogst en bijgevolg rijkdom en weelde garandeerde.

Deze Caganer figuurtjes worden heden ten dage nog steeds in Catalonië geproduceerd en dit in verschillende uitvoeringen. Zij worden vooral verkocht rond de Kerstperiode en dit rond de kerken en kathedralen en ook in het bijzonder op het herdenkingsfeest van de heilige Llucia. Eén van de meest gerenommeerde plaatsen is onder andere bij de kathedraal van Barcelona.

Tegenwoordig worden ze vooral gezien als een leuke manier om hooggeplaatste figuren 'te kakken te zetten' . De "caganers" van afgelopen jaar waren de Obama's en de Carla Bruni's die gretig aftrek vonden. Even goed opletten op de Catalaanse kerststal dus.

Bron: wikipedia
Homepage: www.caganer.com

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

Geen opmerkingen: