zondag 27 februari 2011

Segovia, UNESCO en bestaat het Disney kasteel van Assepoester echt?- Unesco werelderfgoed Spanje


Segovia, bevindt zich
in het zuidelijke deel van autonome regio Castilie en Leon (op 87 km van Madrid en 111 km van Valladolid). Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige provincie Segovia. De oude stad ligt boven op een rots waar de rivieren de Eresma en Clamores samenkomen aan de voet van de Sierra de Guadarrama. Het hooggelegen deel van de stad is geheel ommuurd. In de stad zijn veel Romeinse en middeleeuwse monumenten te zien. De oude stad van Segovia is op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO geplaatst in 1985. De belangrijkste monumenten van de binnenstad zijn:
  • De oude ommuurde binnenstad.
  • Het aquaduct
  • Het alcázar.
  • De kathedraal, ook wel bekend als la Dama de las Catedrales.
  • De kerk van San Martín,-de Trinidad, -San Juan de los Caballeros, -San Esteban, -San Millán, San Justo, Vera Cruz, El Parral, San Antonio el Real
Een van deze bezienswaardigheden, het alcázar, kan je misschien bekend doen voorkomen...Je hebt vast wel de Disney film Assepoester gezien..of als ik zeg Disneyland of logo Disney, gaat er dan een belletje rinkelen?...Bestaat het kasteel van Assepoester dan echt?....Sommige beweren dat het kasteel van Disney geen sprookje is maar een copy is van het echte kasteel in Segovia. Anderen beweren dat het een exact copy is van Neuschwanstein in Duitsland. En zoals bij de meeste verhalen, zit er altijd wel een kern van waarheid in. Wat blijkt, dat de hoofdontwerper Herbert Ryman zowel fictieve als echte kastelen (Fontainebleau, Versailles, Kasteel Chenonceau, Kasteel Chambord, Kasteel Chaumont, Kasteel Neuschwanstein in Bavaria en Alcázar uit Segovia, de oudste van allen) ter inspiratie heeft gebruikt.

Mocht je Madrid -nu toch over sprookjes gesproken-al op je (klein) duimpje kennen en heb je tijd over, ga dan zeker een dagje naar Segovia. Je kan zowel met de bus vanuit Méndez Álvaro Station als met de trein vanuit Atocha of Chamartin station. Met de AVE trein die vertrekt vanuit Chamartin station duurt de reis slechts 30-35 minuten, stopt wel net buiten Segovia (4 km), vanuit daar is er een busverbinding nr 11.

Foto 1 + 2 Alcazar Segovia:
©2legs
Foto 3
Neuschwanstein: ©2legs
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=fXfKweAML7Q

Geen opmerkingen: