zaterdag 5 februari 2011

Kippenvel op het benefietconcert van Luz Casal (internationale dag borstkanker) - Casa Archidona Report

Gisteren behoorde ik tot een van de gelukkigen om het borstkanker benefietconcert van Luz Casal bij te wonen. Een van mijn mooiste concerten tot nu toe, kan ik wel zeggen. Niet vanwege de locatie of door andere toeters en bellen maar simpelweg de geweldige mooie Luz zelf. Deze prachtvrouw die met haar lach zoveel kracht en energie uitstraalt en die elk nummer met mooie teksten, zo goed weet over te brengen op het publiek dat je niet anders kan dan ademloos, vol bewondering (zeker na alles wat ze te verduren heeft gehad en nog gaande) en met een flinke portie kippenvel genieten. Een moment dat de klok lijkt stil te staan en je helemaal erin opgaat. Luz is dan ook zeer geliefd bij het Spaans publiek en zorgde gisteren meerdere malen voor een staande ovatie. Haar sterke karakter en strijdlust is een voorbeeld voor velen. Het concert eindigde na vele toegiften met het nummer "Gracias a la Vida" van Mercedes Sosa. Ik sta dan ook zeer te popelen om haar laatste cd "La Pasion" aan te schaffen.

María Luz Casal Paz of zoals ze beter gekend is Luz Casal is geboren in Boimorto op 11 november 1958. De Spaanse zangeres is afkomstig uit Galicië en is tevens een van de beroemdste zangeressen in Spanje. Casal groeide op in Asturias, maar verhuisde later naar Madrid omdat ze daar meer kans had op een carrière. In de jaren '80 scoorde ze in Spanje enkele hits, zoals Rufino van Elena Santonja of Un nuevo día brillará (een vertaling van Duel au Soleil van Étienne Daho). Casal werd wereldberoemd met haar versie van “Piensa en mi” voor Pedro Almodovar. Nu heeft ze een hele cd met dit soort bolero’s gemaakt. Luz Casal is de Spaanse rockzangeres die door regisseur Pedro Almodovar gevraagd werd om de smartlap ‘Piensa en mi’ te zingen in zijn film ‘Tacones Lejanos’ (1991). Het nummer maakte haar wereldberoemd en opende voor Cazal de tot dan toe onbekende wereld van de bolero's, Latijns-Amerikaanse trage nummers in een typische melancholische sfeer.Haar carrière verloopt vlot tot zij op 16 januari 2007 geopereerd wordt van kanker en op 20 juni 2007 publiceerd zij op haar web pagina dat zij de ziekte overwonnen had. Echter in mei 2010, werd er borstkanker geconstateerd in haar andere borst en moest zij haar toer annuleren.

Website:http://luzcasal.es/
Filmpje:http://www.youtube.com/watch?v=V-QlkQot9xk&feature


2 opmerkingen:

Ira zei

Prachtig, ik wil meer horen van deze zangeres. Waar kan ik een plaat van haar kopen.Of moet ik daarvoor in Spanje zijn? En wat is de titel van haar album?

Casa Archidona zei

Beste Ira, leuk om te horen dat jij ook enthousiast bent!

Zie hier voor haar uitgebrachte albums:

* El ascensor (1980)
* Luz (1982)
* Los ojos del gato (1984)
* Luz III (1985)
* Quiéreme aunque te duela (1987)
* Luz V (1989)
* A contraluz (1991)
* Como la flor prometida (1995)
* Pequeños y grandes éxitos (1996)
* Un mar de confianza (2000)
* Con otra mirada (2002)
* Sencilla alegría (2005)
* La vida toxica (2007)
* La pasion (2009)

Haar eerste cd's met name Rock, laatste album La Pasion meer Bolero (zoals je kon luisteren in het filmpje.) Wellicht is haar album met grootste hits een idee en/of cd La Vida Toxica is ook heel mooi. (geschreven toen zij ziek was, maar juist opbeurende liedjes)

Bij de betere cd winkel zou je haar wel moeten kunnen vinden en anders bij bol.com zag ik ook een aantal van haar te koop.

...of beluisteren op Youtube of Spotify.com (maar goed dan steun je de artiest niet)