woensdag 25 augustus 2010

Mini cursus wijn drinken uit een Porrón - Made in Spain

Een porrón is een soort kruik die in Spanje gebruikt wordt om wijn uit te drinken. Het idee kwam voort als vervanging van de wijnzak "bota". De porrón is gemaakt van glas of klei. Ze zijn breed aan de onderkant en hebben een lange dunne nek, die meestal gesloten is met een kurk. Aan de onderkant is een lange tuit.

Houd de porrón voor je gezicht met de tuit naar je toe gericht, kantel je hoofd iets naar achteren en til en kantel de porrón uitloop naar je toe.
Een dun straaltje wijn komt eruit en deze giet je direct in je mond ... tenminste als je goed kan mikken! Laat de porrón in de richting van je gezicht zakken voordat je stopt met drinken want anders mors je...Niet getreurd, zo gaat het met alles in het leven: oefening baart kunst! Doordat je geen contact maakt met je mond, is deze kruik uitstekend geschikt om in groepen te delen.

De porrón zie je nog in restaurants voor toeristen of in traditionele tavernes. Een leuk cadeau, om te geven aan familie of vrienden die een passie hebben voor de Spaanse keuken en cultuur. Ik heb ze zelf ook thuis staan, alleen met een ander doel. ik gebruik de porrón namelijk niet om er wijn uit te drinken. De kleine versie is gevuld met azijn en de grote versie met olijfolie. Voor mij is de porr
ón handig om salades op smaak te brengen.

Bron: wikipedia
Foto: http://www.pepitu.com/wp-content/uploads/2009/01/porron.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=2GTdxzL8_1Y&NR=1

2 opmerkingen:

Fleur zei

Dit is wel heeeeel erg grappig!!!!

Kim zei

Inderdaad. Erg komisch, maar lijkt me wel een hele mooie ervaring moet ik zeggen!