dinsdag 3 augustus 2010

Isla Tabarca - travel

Tabarca is een klein eiland dat zich voor de Spaanse kust bevindt op enkele kilometers van de plaats Santa Pola. Het eiland maakt deel uit van de provincie Alicante. Het is slechts 1800 meter lang en het heeft een maximale breedte van 400 meter. De maximale hoogte bedraagt 15 meter. In de onmiddellijke omgeving ervan liggen een aantal nog veel kleinere, onbewoonde, eilanden en klippen. Het eiland is lange tijd een eldorado voor piraten geweest, maar de Spaanse koning Karel III heeft het eiland doen bevolken met 300 Genuese voormalige krijgsgevangenen die vastgehouden werden op het Tunesische eiland Tabarka. Deze werden daartoe vrijgekocht. Aldus werd het eiland in 1768 omgedoopt tot Nueva Tabarca, terwijl het voorheen ook Isla Plana (Vlak eiland) heette. Het eiland werd gebruikt als vesting tegen de Berbers in Noord-Afrika. Het werd door verdedigingsmuren omgeven, die ook nu nog te bewonderen zijn, inclusief de twee poorten.

Andere bezienswaardigheden:

  • De Petrus- en Pauluskerk (Iglesia de San Pedro y San Pablo).
  • De Verdedigingstoren van San José werd gebouwd in 1789. Het is het meest opvallende gebouw buiten het stadje. In de 19e eeuw werd het gebruikt als een staatsgevangenis. Hieruit ontsnappen was moeilijk, ook al omdat het gebouw omringd was door een vierkante haag van cactussen, die deels nog intact is.
  • Verder nog naar het oosten bevindt zich de vuurtoren uit 1854. Op de uiterste oostpunt bevindt zich de begraafplaats. Omstreeks 1850 verloor het eiland zijn militaire betekenis, en de bevolking kromp in tot 50 zielen in de wintertijd. Deze mensen leefden van de visserij. De geschiedenis en cultuur van het eiland worden gepresenteerd in het Museo Nueva Tabarca.
Het eiland is laag en, aangezien het er vaak hard waait, is de flora aangepast aan deze harde omstandigheden. op het land is er dan ook een eenvoudig ecosysteem. Het eiland is opgebouwd uit vulkanisch materiaal, waarin door de golfslag holten zijn gevormd. Men kan het gehele eiland gemakkelijk te voet bezoeken. Het heldere water dat het eiland omringt maakt het tot een kraamkamer van vele levensvormen. De omgeving van het eiland is dan ook tot zeereservaat uitgeroepen. Er is een bootverbinding van het eiland met Alicante, Santa Pola, Benidorm en El Campello.

Tip: Bezoek Tabarca buiten het hoogseizoen als je niet een voorstander bent van hutje-mutje, het blijft natuurlijk een klein eilandje.

Culinaire tip: Als je houdt van vis, zit je hier gebakken, probeer het typische gerecht 'Caldero'

Bron: wikipedia

1 opmerking:

Arjen zei

Fantastisch artikel dat ik met veel interesse gelezen heb. Wellicht mijn volgende vakantiebestemming!