Knoflook aan het hoofdeinde van het bed verdrijft vampiers, leert Roman Polanski's film Dance of the vampiers ons. In vele mythen wordt beweerd dat boze geesten en demonen de penetrante geur van knoflook mijden. Van Galicië tot Indië gelooft men nog steeds dat een teentje knoflook in de zak of de hoofddoek het boze oog afweert. In de Oudheid gaven de 'Grieken hun vrouwen knoflook te eten, want de stank garandeerde kuisheid. En de herders uit de Karpaten wrijven hun handen in met knoflook om hun schapen tegen onheil te beschermen. Ook tegen aardse gevaren zouden de witte stinkteentjes helpen.
Plinius prees knoflook aan als middel tegen slangen en waanzin - en dat waren maar twee van de 61 toepassingen. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela zuiverden drinkwater met knoflook en de Spaanse monnik Juan de Pineda schreef in de 16e eeuw dat knoflook de maag verwarmt en verlichting brengt. in 1858 gaf de Franse bioloog Louis Pasteur grond aan de volkswijsheid door de desinfecterende eigenschappen van de vampierverdrijver te loven: knoflook pakt bacteriën aan waarop zelfs antibiotica geen vat hebben. Verder is allang bewezen dat regelmatig gebruik van knoflook de cholesterolspiegel doet dalen en de kans op hartkwalen met 25% verlaagt.
- Knoflook is een anti-oxidant met een bijzonder gunstig effect op de gezondheid. Het heeft een vitaliserende werking op het gehele lichaam en geeft daardoor meer energie.
- Knoflook bevat veel zwavelhoudende componenten die biologisch actief zijn. Zowel de ui als de knoflook zijn sterk bacteriedodend (inwendig).
- De voortdurende desinfecterende werking en daardoor opruimende werking houdt de mens gezond.
- Bij uitwendig gebruik heeft knoflook een antiseptische (desinfecterende) werking en verhoogt de weerstand tegen infecties en schimmels.
- Knoflook trekt bloed naar de slijmvliezen, zodat het bloed daar zijn genezende werking kan laten gelden.
- Knoflook verjongt.
- Aderverkalking, een hoge bloeddruk, vermoeidheid, koude handen en voeten en vergeetachtigheid kun je voorkomen met knoflook. Op het gebied van hart- en bloedvaten is het effect van regelmatig gebruik van knofllook: bloeddrukverlagend, bloedverdunnend, voorkomt bloedstolsels, milde cholesterolverlaging, anti-atherosclerotisch (helpt aderverkalking voorkomen), beschermt de hartspier tegen zuurstoftekort.
- Knoflook heeft een gunstige invloed op de bloedvaten en indirect ook op het hartritme en de bloeddruk.
- Volgens Indiase onderzoekers vermindert de consumptie van knoflookextracten de toxische effecten van arseen in het lichaam en zorgt dat dat arseen versneld via de urine wordt afgevoerd.
- Knoflook en broccoli beschermen tegen maagkwalen en wellicht tegen maagkanker. Knoflook en broccoli bevatten veel sulfarofaan, een stof die een antibiotische werking kent tegen helicobacter pylori. Deze bacterie wordt in verband gebracht met schade aan de maag en kankers aan de ingewanden. In de Westerse wereld is 25 à 30 procent van de bevolking hiermee besmet en in Japan bijna negentig procent.
Knoflook bevat naast de werkzame stof alliine die de basis vormt voor de actieve stof allicine, onder andere ook enzymen, eiwitten, vetten, kalium, zink, vitamine A en C, calcium, magnesium, natrium, ijzer, aminozuren en B complex vitaminen! Het is vooral de stof allicine die bij het eten van verse rauwe (gesneden) knoflook vrij komt en die een antibiotische werking heeft.
Toepassing
In de regel wordt knoflook gebruikt om andere smaken te ondersteunen of te complementeren, maar het bolgewas vormt een enkele keer ook het hoofdingrediënt. Hoe langer de knoflook kookt, des te zwakker wordt de smaak en geur. Bakken doe je knoflook maar even want zo gauw een gehakt teentje bruin kleurt wordt de smaak bitter, al vinden sommige mensen dat net weer lekker. denk eraan: hoe fijner gehakt des te sterker de smaak. Knoflook dankt zijn penetrante geur aan een stof die pas in actie komt als een teentje wordt gesneden, fijngehakt of uitgeperst. Een teentje dat gaaf in de pan gaat kan na een tijdlang stoven gerust worden geconsumeerd zonder dichtgeknepen neus of dat men de medemens angstvallig op een afstand moet houden. Verse knoflook droogt gauw uit. Om dit te voorkomen kunnen gepelde teentjes geconserveerd worden in (olijf)olie. Niet alleen maakt dit de olie heerlijk geurig, maar de teentjes blijven langer goed en sappig.
Je stinkt zo uit je mond na de maaltijd! In knoflook zit allicine dat een sterke geur afgeeft zodra de knoflook verwerkt wordt. Het wordt tijdens de spijsvertering opgenomen in je bloed en via je longen weer afgegeven. Het probleem van een vieze mondgeur wordt niet in de mond gevormd, maar in de maag en de darmen. Tanden poetsen, pepermuntjes eten en sterke kauwgum kauwen, maar het probleem lost niet echt op.
Een meer effectief product om te gebruiken is verse peterselie. Door het eten (goed kauwen) van dit kruid gebeurt er iets in de spijsvertering waardoor de vieze lucht wordt verminderd. Ook het drinken van melk of een paar lepels yoghurt helpt. De bereiding van knoflook heeft ook riekende gevolgen voor je handen. Na het pellen van een knoflook stinken je handen namelijk: een lepel zout goed in je handen wrijven vermindert de stank aanzienlijk.
Overdosis: een inname van 3,5 tenen knoflook of meer per maaltijd kan maagklachten geven en ook schade opleveren aan de rode bloedcellen, de darmflora beschadigen, de opname van voedingsstoffen in de darmen remmen en de leverfunctie verminderen. Met name knoflook-olie is in zuivere vorm toxisch!
Verder dien je op te letten en het gebruik van knofllook te beperken of zelfs achterwege te laten bij de zwangerschap, lactatie, maagzweer, bloedarmoede, aanleg voor bloedingen en bij allergie voor knoflook.
Onschuldigere bijwerkingen die voor enig ongemak zorgen zijn adem- en lichaamsgeur, allergische reacties, misselijkheid, winderigheid, zuurbranden.
Bron: http://www.preventievegezondheidszorg.com/knoflook.php
http://www.leerwiki.nl/Knoflook_voor_beginners
1 opmerking:
Ik wens u een goed 2022 en hoop dat u uw blog weer oppakt. Over lekkere spaanse knoflook,misschien? en hoe ze heten? Dank u. Met vriendelijke groeten, Sireen
Een reactie posten