Afwassen met de hand
Afwassen met de hand is over het algemeen beter voor het milieu. Er wordt zuiniger met water, maar vooral energie omgesprongen. Deze redenering gaat echter alleen op onder de volgende omstandigheden.
*Was af in een teiltje. De gootsteen is vaak groter en dieper en heeft dus meer watervulling nodig. Een teil is kleiner en bovendien ook hygiënischer. Vul deze met ongeveer acht liter goed heet water uit de kraan.
*Was nooit af onder een lopende kraan. Dit verspilt liters water en energie
*Gebruik voor een normale afwas één theelepel geconcentreerd afwasmiddel. Voeg de hoeveelheid van een toetjeslepel toe, als er gebruik gemaakt wordt van een normaal afwasmiddel. Voor een echt vieze afwas mag de hoeveelheid verdubbeld worden, maar alleen als dat nodig blijkt te zijn tijdens het afwassen. Als het schuim verdwenen is, betekent dat nog niet dat het afwasmiddel uitgewerkt is. Voeg pas meer toe, als het vuil moeilijk loskomt.
*Neem niet te gauw nieuw water. Alleen bij hele grote vaten is waterverversing redelijk.
*Spoel zo veel mogelijk voor met koud water. Alleen bij echt smerige vaat is voorwassen met warm verstandig.
*Gooi afwaswater nooit zomaar in de tuin of op straat, dit is zeer milieuvervuilend. Spoel het water altijd door de gootsteen.
Een ‘groene’ afwasmachine
Een ‘groene’ afwasmachine
Als regelmatig afwassen toch geen optie is, koop dan een zuinig afwasapparaat. De volgende punten kunnen de milieuvriendelijkheid van mechanisch afwassen bevorderen:
*Koop een machine op maat. Een tweepersoonshuishouden heeft geen grote vaatwasser nodig, tenzij er elke dag bezoek komt. Een kleine vaatwasser verbruikt ongeveer twee keer zo weinig energie per afwasbeurt als een grote. *Schaf een vaatwasser met een A of B label aan. Een afwasmachine met een A label gebruikt minder water en bespaart tot 27% energie vergeleken met een C label wasser.
*Overweeg een hotfill.*Stap over op groene stroom of andere duurzame energie, zoals stadverwarming. Overweeg een zuinigere cv-ketel of boiler. Op zowel de energie- als de warm water voorziening kan veel bespaard worden.
*Koop geconcentreerd wasmiddel, maar let goed op de dosering. Biologisch verantwoord wasmiddel is het beste voor het milieu.
*Voorwassen is niet nodig, verwijder alleen de etensresten.
*Was op de laagst mogelijke temperatuur, hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het energieverbruik.
*Vaatwassers die beschikken over een zeoliettechniek drogen bij lage temperatuur extra zuinig. Overweeg een dergelijke vaatwasser.
*Controleer regelmatig het filter onder in de wasmachine.
*Open keuken? Kies voor een stille wasmachine met een geluidsniveau van maximaal 47 decibel. Hoeft de tv ook niet zo hard, scheelt weer energie.
Bron: http://www.duurzaamthuis.nl/zelf-afwassen-is-meestal-beter-dan-de-afwasmachine
Bron: http://www.duurzaamthuis.nl/zelf-afwassen-is-meestal-beter-dan-de-afwasmachine
2 opmerkingen:
Ik ben geboren en getogen in Spanje, en geloof me... de afwasmachine was daar, in Spanje, veel eerder dan hier in Nederland een normaal begrip. Ja, en ik heb het al over maar dan 20 jaar geleden. Als ik mijn moeder, toen al, moest helpen met afwassen omdat de machine al vol was (grote familie feest of dergelijks) was echt "not done" de kraan te laten lopen. IK weet niet waar jij al die Spaanse "gewoonten" haalt maar sorry, vellen kloppen niet. Verder leuk om te lezen. :-)
Heel erg leuk geschreven hoor. Wij hebben thuis helemaal geen vaatwasser en hebben het ook niet nodig. Scheelt een hoop in de kosten en hebben ondertussen alsnog genoeg plezier.
Een reactie posten