donderdag 11 februari 2010

Even gluren bij de buren met "Dime dónde vives"- radio en televisie

Met het tv programma "Dime dónde vives" van RTVE, duiken wij in het leven van verschillende Spaanse sociale midden klassen, die het land uiteindelijk in stand houden. Een prachtige Spaanse reportage, die vooral tussen de regels heel veel laat zien. (Tevens goed om je Spaans bij te houden!)

Zo is er de arbeiderswijk Hospitalet de Llobregat,
met zijn hoogbouw, beter bekend als 'kamer' stad, is een van de meest dichtbevolkte plaatsen van Europa.
Waarbij de werknemers hun dag om vijf uur in de ochtend beginnen. Het is de generatie van de jaren vijftig, die hun geboortestreek Andalusië en Extremadura verlieten.

El barrio Salamanca (Salamanca wijk) van Madrid, is met zijn statige gebouwen en rijkere bewoners, het merendeel ouder dan 60 een van de meest exclusieve plekken van Spanje. Op de locale markt vind je truffels van zesduizend euro per kilo, daarnaast vind je een kraam die kleding verkoopt voor de "huishoudsters". In het gebouw vind je standaard een portier, die onmisbaar is omdat het een manusje is van alles. In deze huizen vind je dan ook nog twee deuren: een deur als de hoofdingang voor de eigenaar en een deur voor de "werker".

Veel jonge koppels met kinderen besluiten hun levens op te bouwen in nieuw gebouwde steden zoals Arroyomolinos, vol "chalets" met tuinen en zwembaden. Waar bijna iedereen vast zit aan een hypotheek voor de komende 20 jaar en twee auto's de norm is.

Slechts een paar kilometer van de hoofdstad, op het plattenland, verandert het levensritme drastisch. Hier kunnen velen hun deuren 's nachts open laten, zijn er geen hypotheken en kunnen de bewoners rondkomen van 6oo euro doordat ze leven van hun eigen grond.

Bron: http://www.rtve.es/television/20090922/dime-donde-vives/293510.shtml

Bekijk de uitzending online!

Geen opmerkingen: