woensdag 23 september 2009

Ensaimada uit Mallorca - zoete verleidingen

Een ensaimada is een typische lekkernij uit Mallorca en dat met name tijdens feesten sinds de 17de eeuw al op dit eiland wordt gegeten.

De ensaimada uit Mallorca wordt gemaakt van bloem, water, suiker, eieren, gist en reuzel. Doordat de ensaimada ambachtelijk wordt bereid, is het moeilijk om het exacte recept te achterhalen. De naam is afgeleid van het arabische woord "saim", wat reuzel betekent.De ensaimadas zijn er in verschillende varianten te krijgen, o.a. Llisa (zonder iets erop), met Cabell d'angel (engelenhaar; een soort zoete pompoenvulling die mee wordt gerold in de deeg, zie onderstaand op het filmpje), gevuld met chocoladecrème etc etc. Ze worden verkocht in ronde kartonnen dozen en hebben een diameter van 12 of 35 cm. Nu weet je tenminste wat er in zit als je toeristen ziet rondlopen met grote kartonnen dozen.Ensaimadas die je buiten de Balearen koopt zijn niet zo zacht en smaken anders doordat ze niet gebruik maken van reuzel. Je kan zien of er reuzel is gebruikt doordat het een vetplek achterlaat op het papier en als je die zou verhitten, dezelfde textuur laat zien als olie.

In de Filipijnen dat een Spaanse kolonie was voor ruim 400 jaar, eten ook ensaymadas maar hier worden deze gemaakt met boter in plaats van reuzel en doen ze er geraspte kaas op met suiker. Tijdens kerst is het gebruikelijk om deze te eten met warme chocolademelk.
In Puerto Rico, dat ook een Spaanse kolonie is geweest, noemen ze de ensaimada "mallorca' en deze eten ze tijdens het ontbijt of rond vier uur.

Wie gaat er binnenkort naar Mallorca, en neemt er eentje voor mij mee?

Bron: wikipedia
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=okpeCMba1pMhttp://www.youtube.com/watch?v=okpeCMba1pM

4 opmerkingen:

Anoniem zei

sjemig, krijg spontaan een vreetbui! Hoe heet die bakker? ik ga daar ooit langs hoor!

Casa Archidona zei

Beste newangels,

Ik heb het even voor je opgezocht, dit is het adres op Mallorca.
Pastisseria Ca'n Miquel, Pelleteria 8, 07001 Palma (Mallorca) +34.971715711


Succes!

Casa Archidona

Anoniem zei

Nooit opgevallen al die zeshoekige platte doosjes die spanjaarden op vlugten op of uit Mallorca meedragen?. :-)

Anoniem zei

Een jaartje terug of zo was er een hevige rel onder de spaanse passagiers op het vliegveld van MAllorca omdat door de toen ingevoerde EU anti-terreur-veiligheidsmaatregelen het opeens verboden werd om de ensaimadas in dozen mee in het vliegtuig te nemen. Nou die maatregel is weer snel ingetrokken omdat anders de hele locale ensaimadabakkerijtjes in elkaar zou storten. :-)