maandag 14 september 2009

Kamillethee tegen buikpijn, tip van oma - gebruiken en gewoonten

Eigenschappen kamille:
Spijsverteringsbevorderend, positief voor de lever, zenuwstillend, verzachtend, windverdrijvend, stimulerend, krampstillend, kalmerend, diuretisch, antidepressief, ontstekingsremmend, verschillende allergieën tegengaand, pijnstillend en antiseptisch

Je weet niet waar je moet kijken als je al die bordjes met tapas ziet. Calamares (gefrituurde inktvisringen), boquerones en vinagre (kleine visjes in azijn), alioli (knoflookmayonaise) met brood. Lekker hoor al dat heerlijke eten in Spanje op vakantie. Maar als dan na een paar dagen je maag van streek is, lig je toch al een heel stuk minder ontspannen in die luie strandstoel. Eigenlijk is het ergens wel logisch dat je buik in protest gaat, je maakt van de een op andere dag een omschakeling naar ander soort eten. Om de pijn te verzachten kreeg ik als kind dan altijd kamillethee van mijn oma. (Kamillethee is vergelijkbaar met paracetamol dat bijna elk Spaans huishouden standaard in huis heeft) Nu bestel ik het zelf aan de bar simpelweg omdat ik het lekker vind en omdat het in Spanje niet gebruikelijk is om thee te bestellen en al helemaal niet zoals hier de keuze uit een reeks van smaken. Het is alleen wel genant dat kamillethee geassocieerd wordt met 'last van je maag' dus je begrijpt het al, de ober zie je dan vaak al zijn eigen conclusies trekken. Let bij het bestellen van kamillethee op dat je wel 'manzanilla de infusion' zegt anders is de kans groot dat je met name in het zuiden dat je in plaats van kruidenthee, sherry krijgt geserveerd. Manzanilla is namelijk een soort sherry. Ooit iemand hetzelfde overkomen?


Foto: http://www.piercebroscoffee.com/images/chamom.jpg
Bron:http://users.skynet.be/fb614521/webside%20olie%20kamille.htm

1 opmerking:

Menno zei

Volgens mij krijgen sommige mensen ook last van hun buik, omdat ze niet gewend zijn aan de hoeveelheden olijfolie die in de Mediterrane keukens gebruikt worden. Misschien dat wat brood bij het eten ook al een stuk scheelt.