zondag 27 september 2009

Higos chumbos, het is de binnenkant die telt - culinair

Een bijzondere vrucht die met name in Zuid Spanje wordt gegeten is de cactusvrucht ook wel bekend als cactusvijg 'higo chumbo'. Misschien heb je ze wel eens gezien waarbij deze in zakjes langs de kant van de weg worden verkocht. Als kind was ik altijd in de veronderstelling dat deze 'higo chungo' werd genoemd.

Dat deze vrucht 'higo chumbo' heet in plaats van 'higo chungo' ben ik pas veel later achtergekomen. Higo betekent namelijk vijg, chumbo heeft geen betekenis maar chungo weer wel, dat is namelijk slecht. 'slechte vijg' had ik in ieder geval een bijzondere goede naam gevonden voor deze vrucht, want zoals je op het plaatje kan zien, heeft deze vrucht, lelijke stekels zoals je dit van een cactus gewend bent en kan je deze niet met je blote handen plukken. Om deze vrucht te kunnen eten zodat het je maag niet kan beschadigen moet je er ook zeker van zijn dat alle stekels verwijderd zijn, je kan hiervoor een borstel gebruiken en vervolgens met een mes de schil eraf halen, daarna goed wassen onder de kraan en de vrucht is klaar om te eten. Wat ook wel handig is om te weten, binnen in de vrucht zitten pitten, helaas omdat het er zoveel zijn heeft het geen zin om deze eruit te halen. Het is even wennen maar je kan deze pitten met vrucht en al doorslikken. Hiervoor wordt je altijd gewaarschuwd want als je er teveel van zou eten, zal je buikpijn krijgen omdat deze pitten voor opstopping zorgen.

Als je alleen naar de buitenkant zou kijken van de higo chumbo zou je deze misschien eerder laten liggen dan willen opeten, maar de binnenkant is echt heerlijk zoet! Probeer het en je zult versteld staan. Ik heb deze vruchten inmiddels ook in de Nederlandse supermarkten en toko's gezien.

Als iemand nog tips heeft hoe je deze vrucht het beste kan plukken en/of schillen hoor ik dit graag!

3 opmerkingen:

Bas zei

Ik ga het een keer proberen. Ik ben heel benieuwd.

Anoniem zei

Je moet wel erg oppassen om het zelf te plukken, de grote stekels die trouwens aan de dikke bladeren zitten is het proleem niet, maar juist wel die piepkleine pluis-stekels aan de vijf zelf.
Het is belangrijk een zware hanschoen aan te doen en met een tang de vijgen te plukken. Ga voor de zekerheid ook met de wind mee staan. Na het plukken het bergje caktusvijfen op de grond heen en weer ´vegen´(barrer), zo verliest het zijn stejeltjes, daarna even spoelen en klaar op te schillen. Ben je dan nog niet zeker, doe je hand in een plastik zakje voor het schillen.
Dat verstoppen als je veel eet valt wel mee, dan moet je toch wel in één keer een flink aantal van eten. een paar tegelijkertijd is juist heel goed voor je spijsvertering/doorsoeling. :-)

Baar simpeler is in zuid-Spanje op de dagmarkt voor een paar euros een zakje geschilde te kopen.

Ze komen trouwens origineel uit Amerika en in Spanje indt twee eetbare soorten, de normale grone maar ook een gekleurde variant, deze laatste is zoeter maar zachter vlees en dus minder goed houdbaar.

Anoniem zei

Chumbo heeft wel degelijk een betekenis : pik, lul