maandag 22 juni 2009

Specialiteit: De Casa Archidona maaltijdsalade - recept kleine gerechten

Via e-mail kreeg ik het verzoek om de Casa Archidona maaltijdsalade eerder genoemd bij het recept van Arroz con Leche prijs te geven. Normaal gesproken geeft een kok natuurlijk niet zomaar zijn recept weg maar voor mijn trouwe lezers maak ik graag een uitzondering. Dit eenvoudige recept is uitstekend geschikt voor de zomer die eraan komt.

Wat ik belangrijk vind aan een maaltijdsalade zijn slechts drie dingen...

1) is dat je verrast wordt door verschillende smaaksensaties (structuur, geur en smaak)
2) is het gebruik van goede kwaliteit ingrediënten (het liefst vers en biologisch)
3) dat nadat je salade een mooi plekje in je buik heeft gekregen een voldaan gevoel aan overhoudt.

Zijn jullie klaar, okay hier komt het recept!


Recept: Casa Archidona maaltijdsalade

Benodigheden indicatie per persoon:
- sla naar keus (ik gebruik meestal veldsla)
- halve granaatappel
- 4 plakken serrano ham
- 4 verse vijgen
- kaas naar keus (bijv. gorgonzola, mozarella of een jong geitenkaasje)

Dressing:
Olijfolie extra vergine, frambozenazijn, rozemarijn, zout en peper naar smaak.

Bereiding:
Bedek een bord met veldsla en leg daarop de verse vijgen (het mooiste is om een vijg van bovenaf in een kruis in te snijden maar niet helemaal door, zodat je een soort van bloem krijgt). Vouw van de plakjes ham rolletjes en leg dat op de vijg. Vervolgens verdeel je de kaas in kleine stukjes en mag de gepelde granaatappel erbij. Voor de dressing doe je alle ingrediënten naar smaak bij elkaar en besprenkel je daar de salade mee. Serveer er landbrood bij met alioli en je hebt niet alleen een pracht plaatje maar ook een overheerlijke maaltijdsalade. Je kan natuurlijk met dit recept eindeloos varieeren door er bepaalde ingrediënten toe te voegen of eruit te halen, bovendien over smaak valt niet te twisten. Ik ben benieuwd of het bij jullie in de smaak valt?

Foto: http://farm3.static.flickr.com/2373/2512365968_ddbf4d1891.jpg

2 opmerkingen:

Unknown zei

tip voor de granaatappel: snij hem door de helft en sla met een houten pollepel op de achterkant om de zaden er zonder al te veel moeite uit te krijgen. Doe dit wel boven een apart groot bord (of kom) want er komen altijd wel stukjes bittere schil mee, die je er later uit kunt vissen...
Check de Zwarte Markt op Beverwijk voor mooie granaatappels of loop langs bij je Turkse, Iraanse of Marokkaanse winkeltje. Ik krijg altijd zo veel inspiratie als ik al die mooie en exotische producten zie!

Casa Archidona zei

Beste Menno,

Bedankt voor je reactie. Ik ga het zeker uitproberen.

Andere tip: Het sap van de granaatappel geeft vlekken die niet uit je kleren gaan.
Dus een schort is geen overbodige luxe!

Met vriendelijke groet,

Casa Archidona