zondag 8 april 2012

Vrolijk Pasen deel I met Monas de Pascua - culinair

In de regio's Aragon, Valencia, Catalonië en delen van Murcia is het gebruikelijk om deze Monas de Pascua te maken. Het eten van de taart met Pasen symboliseert dat het vasten voorbij is.

Mona is afgeleid van het Arabische woord Munna wat "bepaling van de mond" betekent, een geschenk dat de Moren gaven aan hun meesters. Alberic, een dorp in Valencia staat bekend om hunMonas de Pascua, waarin ze het hele jaar door worden gegeten.

De ingrediënten zijn bloem, suiker, eieren en zout. Het maken van het deeg kost veel tijd, aangezien het een uur moet rusten voordat je de taart in de oven stopt.

In Valencia bestaan er verschillende soorten Monas de Pascua, die van hetzelfde brooddeeg wordt gemaakt zoals panquemado of ook wel bekend als toña, die het hele jaar wordt gegeten, maar gedurende Pasen met een of meer geschilderde eieren. Ze maken ze in Valencia meestal in een vorm van een dier zoals een slang, hagedis of aap. Tenslotte krijgt het brood een Anisette laagje. In andere regio's zoals Cataloniëen de Balearen, is de basis van de traditioneleMona de Pascua; cake met bijvoorbeeld pudding, chocolade, jam gevuld en of met cremaCatalana of meringue bedekt en amandelen aan de zijkanten. Na verloop van tijd werden deMonas de Pascua steeds meer versierd met o.a. eieren, kleurrijke veren, keukens etc.Tegenwoordig is het maken van chocolade sculpturen steeds belangrijker geworden. In vele steden concurreren de banketbakkers met de mooiste vitrine door hun mooiste chocolade sculptuur te tonen, van gebouwen tot bekende figuren uit tv series of films.

Het is een traditie dat de peetvader zijn peetkind een Mona de Pascua geeft op Paaszondag na de mis. Op Paasmaandag, bekend als de "De dag van de Mona" is het gebruikelijk om in ieder geval met familie of vrienden bij elkaar te zijn, voor een Paas pick nick en meestal gaat men een dagje uit, bijvoorbeeld naar het platteland om te wandelen, en waar het eten natuurlijk de boventoon voert, er ontbreekt er niet aan lamkoteletten, gegrild konijn, paella en veel wijn. In Valencia eet men ook de Longaniza de Pascua(een typische droge worst), vergezeld met een hardgekookt ei dat men kapotslaat op iemand anders voorhoofd.

Bron: wikipedia
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=tGjZskA7coA
Foto:
http://4.bp.blogspot.com/_CjZMaSYqMT0/R-gg6Ikh9UI/AAAAAAAAAao/1N3r06-PgUA/s200/mona2%2B08%2Bpaint.JPG

Geen opmerkingen: