maandag 23 april 2012

Sant Jordi internationale boekendag of Valentijn? - feesten


Vandaag is het La Diada De Sant Jordi ook wel bekend als de Dia De La Rosa, oftewel de dag van de geliefden dus daarom vergeleken met Valentijnsdag. Op deze dag, viert men dat de beschermheilige van Catalonië, Sant Jordi de draak doodde en terugkeerde met een roos voor zijn vrouw. Volgens gebruik geeft de vrouw op Sant Jordi een boek aan de man en de man geeft aan de vrouw een roos. De roos werd al sinds de middeleeuwen met Sant Jordi geassocieerd, het geven van een boek was pas later geïntroduceerd door een slimme boekhandelaar in 1923, die de sterfdag van de schrijfers Cervantes en Shakespeare, beiden op 23 april 1616, gebruikte om hen te eren als een vorm van promotie. Waarschijnlijk In de trant van “Een roos staat voor liefde en een boek staat voor eeuwig.” Op bijvoorbeeld de ramblas in Barcelona vind je op Sant Jordi overal boekenkraampjes en stalletjes die rozen verkopen. Het schijnt dat deze dag alleen al zorgt voor de helft van hun jaaropbrengst. Er worden concerten gegeven, er is kermis, in cafes en boekenwinkels vinden er lezingen plaats (o.a. 24-uurs marathon lezingen van Cervantes) en signeersessies van Spaanse schrijvers. Verder is het de enige dag dat de Palau de la Generalitat gratis de deuren opent voor publiek. Deze traditie inspireerde UNESCO 23 april te verklaren als internationale boekendag.

Bron: http://www.donquijote.org/culture/spain/fiestas/ladiada.asp
wikipedia

2 opmerkingen:

Sannah zei

Dus die kinderen waarvan ik dacht dat ze naar de zoon van Cruijff genoemd waren, zijn eigenlijk gewoon heel Spaans ook naar een heilige genoemd ...

Lourdes Cruz zei

Deze feest is zo leuk! Ik maak deze feest vaker mee in Calatolië en dan doen mijn man en ik gewoon lekker mee. De rode roos zou staan voor het bloed van de draak. Symbool voor die heldendaad, voor moed en voor onzelfzuchtige liefde.
Een leuke feest is ook 4 dagen later, op 27 april. An vieren Catalanen de Dag van O.L.V. van Montserrat, bijgenaamd “La moreneta”. Die dag worden ook alle “Montses” (alle vrouwen die Montserrat heten) gefeliciteerd, ook op de radio. Het is “el día de su santo” (de dag van hun beschermheilige)
Groetjes,
Lourdes.