zondag 8 april 2012

Torrijas (Spaanse wentelteefjes) in Semana Santa - zoete verleidingen

Rondom Pasen laat Spanje zijn traditionele keuken goed zien. In deze periode is het verband tussen de gerechten en het katholieke geloof duidelijk zichtbaar. Zo maakt men in deze dagen; groenten- en vis stoofschotels (vanwege het vasten volgens katholieke leefregels; geen vlees eten op vrijdag)

Tevens, een typische lekkernij in deze dagen van Semana Santa (Goede Week) zijn de overheerlijke en makkelijk te maken torrijas (wentelteefjes). Dit speciale dessert wordt gemaakt van brood, eieren, suiker, olie, honing en kaneel. Bekend is dat ze ooit gemaakt werden in de kloosters, om zodoende het overgebleven brood te gebruiken. Het is onbekend wanneer de eerste torrijas werden gemaakt, maar vermoedelijk werden ze al in de middeleeuwen bereid en vanaf toen werd het recept al snel verder verpreid en werden de torrijas ook thuis gemaakt.

Volgens
Esteban Fernández van de Vereniging van Ambachtelijke Banketbakkers in Madrid is er een reden dat de torrijas worden verbonden aan Semana Santa of Pasen. Het is een symbolische reden; de torrijas vertegenwoordigen leven en dood van Jezus. Volgens het katholieke geloof stelt brood het lichaam van Jezus voor, die komt te overlijden in deze periode, wat overeenkomt met de basis ingredient van de torrijas; oud (dood) brood. Het onderdompelen in eieren met melk als het baden die nodig is voor de wederopstanding, en het bakken weerspiegelt het lijden van de Heer. En zo wordt het 'dode' brood weer tot leven geroepen tot een goddelijk dessert.

Recept Torrijas

Benodigdheden:
- stokbrood van de dag ervoor
- 1 liter melk
- kaneelstokje
- citroenschil
- vanille
- 2 eieren
- olijfolie
- honing

Bereiding:
Snijd het brood in sneden van 3 cm.
Voor het dompelbad kun je ervoor kiezen om deze op het vuur te zetten (smaak intenser) maar is niet nodig mocht je haast hebben; meng de melk met bijvoorbeeld kaneel,vanille, citroenschil, suiker, eieren.(je kan er ook voor kiezen om de melk weg te laten en alleen op basis van eieren.

Vervolgens zet je een pan op het vuur, waar je een flinke scheut olijfolie heet laat worden. Ondertussen dompel je de sneden in het melkbad. Zodra de olie op temperatuur is, kunnen de wentelteefjes gebakken worden. Heerlijk simpel en verrukkelijk! Ze kunnen zowel warm als koud opgegeten worden.

Bron: http://www.cocinayhogar.com/parati/alimentos/dulces/?pagina=parati_alimentos_dulces_010_010
Foto: http://recetasweb.files.wordpress.com/2009/04/torrijas-resolucion-de-escritorio.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=AhJ01jU0l_4

1 opmerking:

Archidona zei

¡Riquísimas!

I.p.v. stokbrook kun je ook gewoon NL witbrood gebruiken zoals pannewit of casino (in iets dikkere sneden) van een paar dagen oud.