dinsdag 28 december 2010

Freixenet, bubbels en nog eens bubbels - feesten

Nu Oudjaar steeds dichterbij komt moet er voldoende drank in huis worden gehaald.We hebben de anisette gehad (anijs likeur) maar we mogen de Spaanse champagne niet vergeten. Zo heeft Frankrijk zijn champagne en Italie zijn proseco, en inderdaad Spanje mag niet achterblijven met de mousserende wijnen en moeten zij het hebben van hun cava. De cava is niet alleen een must met de nieuwjaarswisseling maar ook met kerst kan het net dat beetje extra vreugde meebrengen (op andere dagen werkt het trouwens ook prima). Het meest bekende merk is Freixenet. Wie ooit in Barcelona (in Sant Sadurní d'Anoia om precies te zijn) komt, doet er goed aan om een wijnproeverij mee te maken bij Freixenet zelf. Het is een van de grootste cava-producenten, met wereldwijd vestigingen. Het verkoopt ruim 200 miljoen flessen per jaar, met een omzet van ruim 500 miljoen euro. De cava’s worden hoofdzakelijk gemaakt uit Macabeo-, Parellada-, Xarello- en ook Chardonnay-druiven. Het wijnhuis werd in 1861 opgericht als “Casa Sala” door Francesc Sala i Ferrés. Het huwelijk van zijn kleindochter Dolores Sala Vivé met Pedro Ferrer Bosch, bezitter van het wijngoed "La Freixeneda", in 1889 betekende de start van het wijnhuis. Freixenet werd de merknaam van de onderneming. Men besloot zich toe te leggen op de mousserende cava's. De wijnkelders werden uitgebouwd in Sant Sadurní d'Anoia. In 1935 werd een eerste vestiging opgericht in de Verenigde Staten. De Spaanse Burgeroorlog en de Tweede Wereldoorlog hielden de groei weliswaar even op, maar in 1941 lanceerde men de Carta Nevada, wat een van de succesvolste cava's van Freixenet zou worden. De Cordon Negro, een succesvol exportproduct, werd in 1974 gelanceerd. Naast de diverse cava's, is de groep tegenwoordig ook eigenaar van diverse gewone wijnen. Je begrijpt het al Freixenet komt zeker voor op het boodschappenlijstje. Salud!

Bron: wikipedia
Homepage: www.freixenet.com

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

2 opmerkingen:

Patty zei

Als je dan toch in Sant Sadurni bent ga dan op bezoek bij een kleine authentieke Bodega waar ze kwaliteits Cava maken, (adressen op verzoek). Daar kun je veel betere kwaliteit proeven en de echte passie beleven! Bestel in de locale horeca ook een Copa van het huis, kan is erg groot dat je verwent wordt met een mooi glas!

Casa Archidona zei

@Casa Cava: Hartelijk dank voor de tip! Ik geef zelf ook zeker de voorkeur aan de kleine bodega. Al helemaal de familiebedrijfjes die hun hele ziel en zaligheid erin stoppen. Dat proef je gelijk=). Wij houden ons graag aanbevolen voor leuke adresjes.

PS:...Casa Archidona komt graag een keer lang om cava te proeven in jullie winkel