maandag 6 december 2010

De Dag van de Spaanse Grondwet - feesten

Vandaag is het een bijzondere dag en niet omdat Sinterklaas jarig is of dat hij weer richting Spanje vertrekt. Maar 6 december is de Dag van de Spaanse Grondwet, een nationale feestdag in Spanje. Na veertig jaar monddood onder dictatuur van Franco stemde op 6 december 1978, 92% van de Spaanse bevolking in met een nieuwe grondwet. Dit referendum was ingezet mede op initiatief van het nieuwe gekozen parlement en Juan Carlos I die, na de dood van dictator Franco, de Spaanse koning was geworden.

Spanje is een constitutionele monarchie met een koning als staatshoofd. Het Spaanse parlement ( Cortes Generales) bestaat uit twee kamers en wordt voor vier jaar gekozen: het Congres van Afgevaardigden (350 leden) en de Senaat (208 direct gekozen en 51 regionale vertegenwoordigers). De Minister-president (Presidente del Gobierno) wordt gekozen door het Congres van Afgevaardigden.


De Spaanse grondwet gaat uit van de eenheid van de natie. Daarnaast beschikken alle 17 regio's, of te wel 'autonome deelstaten' waaruit Spanje bestaat over een specifiek Statuut waarin de verhouding tussen de staat en de betreffende regio is vastgelegd. De hierdoor toegekende mate van autonomie verschilt per regio. De regio's Catalonië en Baskenland hebben de meest vergaande autonome status. Tenslotte genieten de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de kust van Noord-Afrika, sinds 1995 ook een beperkte vorm van autonomie.


Op de dag van de Grondwet wordt dus gevierd dat Spanje van dictatuur werd omgezet tot democratie. Deze dag wordt met name gezien als de start van de december feestdagen en vele Spanjaarden nemen in combinatie met 8 december, feest van de Onbevlekte Ontvangenis een dagje extra vrij zodat ze een lang weekend hebben, hier bekend als "puente". De dag van de Grondwet is echter ook steeds populairder geworden voor protesten en politieke verklaringen.

Bron: http://www.beleven.org/feest/dag_van_de_grondwet_spanje
Foto: http://www.filmica.com/sonia_blanco/archivos/fotos/constitucion_de_1978.jpg

Geen opmerkingen: