zondag 21 november 2010

Lootje getrokken, surprise maken voor een voetbalgek? En un momento dado was er het boek Escuchando a Cruyff - Casa Archidona Report

Sinterklaas blijft naar mijn mening een van de mooiste tradities. Een feest voor zowel jong als oud. Als je de fase van "gelovige" - schoen leggen, slapeloze nachten en bang bent dat als je je niet gedraagt mee wordt genomen naar Spanje - achter de rug hebt, gaat er weer een nieuwe wereld voor je open als "niet-gelovige". De wereld van lootjes trekken, gedichten en surprises. Elk jaar weer ontstaat er dezelfde discussie; doen we het wel of niet? De een houdt niet van surprises maken, de ander weet niet verder te rijmen dan " Sint zat te denken, wat hij ...zou schenken". Bovendien, waar halen wij de tijd vandaan? Onze druk bezette leventjes, bieden geen ruimte voor creativiteit, geknutsel en geklieder. Gelukkig komt er na het betoog van bezwaren, meestal type enthousiaste regelneef/nicht ertussen die precies de magische woorden in bezit heeft om de anderen ook dit jaar zover te krijgen. Want zeg nou zelf, achteraf heb je altijd een geweldige gezellige avond gehad.

Surprise cadeautip:
Voor degenen die dit keer aan de slag moeten voor een Spaanstalige of Catalaanse voetbalfanaat, kunnen dit jaar goed slagen. Je begint met het vinden van een cadeau omdat je dan weet hoe groot je surprise moet worden. Ik spreek uit eigen ervaring. En dan begint de grote zoektocht.Tot grote vreugde was daar "en un momento dado" het boek Escuchando a Cruyff (luisteren naar Johan Cruiff) van journalist Edwin Winkels. Het boek bestaat uit de 150 beste en grappigste uitspraken en anekdotes van onze Johan. Bij elke uitspraak staat het verhaal er achter uitgelegd. Het perfecte cadeau voor onze Nederlandse-Spaanse/Catalaanse vrienden, Cruijff en FC Barcelona fans.

En ondanks dat er altijd ruim van tevoren lootjes zijn getrokken waarom is het dan altijd dat je op de laatste dag altijd pas begint en de gemoederen binnenshuis hoog oplopen? Misschien ligt het aan mij? In ieder geval heb ik de dans van surprises ontsprongen, 5 december vier ik Sinterklaas al dobbelend in zijn woonplaats Madrid.

Surprise ideeën:
Je kiest simpel een rechthoekige dunne kartonnen doos, bekleed deze met groen crêpe papier, lijnen zet je met krijt, een doel maak je van gaas en een chocolade voetbal haal je bij de snoepwinkel die je op je voetbalveld plakt. Een kind kan de was doen. (Un
niño puede hacer la lavanderia). En voor de meer gevorderde surprise makers die niet bang zijn voor vieze handen, kunnen altijd nog een grote ballon beplakken met krantenknipsels en behangplaksel. Vervolgens laten drogen en het voetbal patroon verven. Zo surprise is klaar. Nu nog een gedicht, vooral niet mijn grootste hobby. Ook dat is niet meer moeilijk in deze moderne tijden. Je gaat gewoon regelrecht naar de gedichtengenerator, met wat sleutelwoorden heb je in een mum van tijd, een instant "persoonlijk" gedicht. Hartstikke fijn dit soort uitvindingen.

Foto: http://www.lectio.es/cache/978845088035.novetats.jpg

Geen opmerkingen: