dinsdag 7 september 2010

Algaroba (johannesbrood) de cacaovervanger en konijnenvoer - culinair

Wat zijn toch die langwerpige bruine peulen aan de boom? Ik word er op gewezen dat je deze gewoon kunt eten. Ik bijt er op, de buitenkant is taai en in de binnenkant zitten harde zaden. Het smaakt niet vies, het is juist erg zoet. Maar de geur doet me denken aan konijnenvoer. Na een beetje speuren op het internet blijkt het johannesbrood. De johannesbroodboom komt vooral rond de Middelandse Zee voor. Vroeger was dit voedsel voor de armen. De vruchten zijn ongeveer 20 cm lang en 3 cm dik. Als de peulen nog groen zijn, worden ze geoogst en daarna gedroogd. Omdat het gewicht van de zaden van deze boom vrijwel constant is - te weten 0,2 g - werden zij voorheen gebruikt als gewichtjes bij precisiemetingen (van bijvoorbeeld goud). Het woord karaat zou afgeleid kunnen zijn van het Oudgriekse woord keration = vrucht van de johannesbroodboom. De vrucht wordt o.a. gebruikt voor meubels, gebruiksvoorwerpen, huizen, brandhout en vee/droog-voer. Een ander veelgebruikt product van de johannesbroodboom is het johannesbroodpitmeel, ook wel carob genoemd. Dit is een wit tot geelwit, haast reukloos poeder dat wordt verkregen door het malen van de zaden van de johannesbroodboom. Het wordt als verdikkingsmiddel (emulgator E410) gebruikt in de voedingsindustrie. Een veelgebruikte toepassing is het indikken van babyvoeding met met johannesbroodpitmeel om problemen met spugen bij zuigelingen te voorkomen. De vrucht kan ook gebruikt worden als surrogaat voor cacao, bevat - in tegenstelling tot cacao - geen cafeïne en zeer weinig vet. Johannesbrood is ook de basis voor de Spaanse likeur palo. De vrucht bevat natuurlijke suikers (fructose, glucose en sucrose) is rijk aan eiwitten, calcium en fosfor. Verder heeft het een positieve invloed op de werking van de maag en darm en gaat diarree tegen. Het schijnt een eetlust opwekkende werking te hebben en je huishier krijgt er een glanzende vacht van. Zou mijn haar nu ook meer gaan glanzen??

Bron: wikipedia

Geen opmerkingen: