vrijdag 22 mei 2009

Rosquillas de San Isidro - zoete verleidingen

De rosquillas, koekjes in de vorm van een donut, zijn erg populair in de categorie traditionele Madrileense lekkernijen. Deze rosquillas worden vooral gegeten vanaf mei tot aan het eind van de feesten van San Isidro Labrador. Er zijn vier soorten maar de basis is hetzelfde, te weten 'rosquillas tontas'(tonta=stom), deze worden zo genoemd omdat ze geen enkele topping hebben, dan heb je de 'rosquillas listas' (lista=slim), deze hebben een glazuurlaagje, 'las francesas'; die zijn bedekt met meringue en dan heb je de 'rosquillas de Santa Clara'; deze hebben een laagje van amandelstukjes.

Recept 'Rosquillas Tontas'.

Ingredienten:
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 100 gram suiker
- 5 gram anijszaad of een paar eetlepels anijs likeur
- 130 gram olijfolie
- 330 gram bloem

glanslaagje
- 1 ei
- 2 eidooiers

Bereiding:
Wij mengen de eidooiers, de eieren en suiker totdat het begint te schuimen. Vervolgens mag de anijs en de olijfolie erbij. Dit geheel moet goed geroerd worden. Dan maken we een berg van de bloem met een kuiltje waarin het mengsel in mag. Het mengsel mag dan beetje bij beetje gekneed worden met het meel zodat er een deeg ontstaat. Het deeg mag niet plakken aan de tafel. Indien nodig kun je er wat extra meel bij doen. Ten slotte mag zowel de tafel of aanrecht waarop je de koekjes maakt en het deeg een beetje ingevet worden met olie. Het deeg nu enkele minuten laten rusten. Maak van het deeg vier gelijke delen en weer een beetje invetten met olie, elk deel goed kneden en vervolgens mag alles weer bijelkaar goed gekneed worden. Verdeel vervolgens het deeg in stukjes van ongeveer 70/80 gram en maak van elk stukje deeg een cylinder met een diameter van ongeveer 1 cm dik en sluit de uiteinden zodat er een vorm van een donut ontstaat. Op laatst mogen ze besmeerd worden met het glanslaagje. De rosquillas kunnen in de voorverwarmde oven op 225 graden. Het duurt ongeveer 20 minuten voor ze klaar zijn. Dat wordt smullen!

2 opmerkingen:

Unknown zei

Bij mij zijn het meer broodjes geworden. Weet niet of dat de bedoeling was?

Casa Archidona zei

Beste Caroline,

Zoete broodjes misschien? De rosquillas moeten in ieder geval niet smaken naar brood. Als je ze zelf maakt, zien ze er natuurlijk ambachtelijk uit; een soort van donut of bagel. Op het plaatje zie je roquillas uit de winkel en voor deze zijn een vorm gebruikt.
Ik hoop dat ze lekker gesmaakt hebben in ieder geval. Mocht je nog een vraag hebben, schroom niet die te stellen.

Met vriendelijke groet,

Casa Archidona