zondag 31 mei 2009

Fiesta sin siesta in Schijndel 13-14/6 - agenda

Het Spaans Festival zal starten met een Misa Flamenca. De Misa Flamenca is een artistieke mis, waarin de structuur van de eucharistieviering op flamencomuziek wordt gezet. Hier wordt een unieke band gesmeed tussen de individuele menselijke kreet van de flamenco en de bijbelteksten van koor en coplas gebaseerd op de versie van José Torregrosa. Er lopen parallellen tussen de gepassioneerde flamenco-muziek uit Andalucía en de miraculeuze dood en wederopstanding die in de mis gevierd worden. Beiden zijn intens emotioneel en de inhoud beweegt zich vrijelijk tussenpijn en vervoering als extremen van hetleven. Het geheel is één brok emoties die recht naar het hart gaan en die -waar het werk ook wordt gespeeld- mensen weten te beroeren.

Na de Misa Flamenca zal vanuit de kerk een echte Romería van start gaan. Met paarden en koetsen zullen mensen in Spaanse klederdracht onder begeleiding van Sevillanas muziek de straten in het centrum van Schijndel gaan vervrolijken. De tocht loopt vanuit de kerk via het centrum naar het Festivalterrein. Aldaar zal het feest losbarsten.

Voor het eerst zal er op het Spaans Festival een Flamenco expositie te zien zijn. Drie kunstenaars, Ingrid van Engelen, Ger vd Berkmortel en Emelie Jegerings hebben gezamelijk een uitgangspunt: “flamenco”.
Ze hebben het thema in de ruimste zin van het woord verwerkt en daar ieder zijn/haar eigen vertaling aan gegeven. Na een aantal maanden hard werken was het eindresultaat een gepassioneerde en vooral kleurrijke collectie schilderijen waarin duidelijk de 3 verschillende stijlen van ieder te zien zijn.
De werken hebben bijna allemaal hetzelfde formaat: 1x1mtr. Er zijn verschillende gemengde technieken toegepast waaronder collage met acryl en palletmessenwerk met olieverf.

Daarnaast wordt er een festivalmarkt georganiseerd en kan er worden genoten van tapas en sangria.

Homepage: www.fiestasinsiesta.nl
Bron: http://spaanse.taal.info/
Foto: http://www.fiestasinsiesta.nl/images/logotijdelijk.png

Geen opmerkingen: