dinsdag 26 mei 2009

Albarcas oftewel Spaanse Plakkies - mode


Misschien hebben jullie de commercial al gezien van de "Plakkies", de trendy slippers uit Zuid-Afrika die gemaakt zijn van oude autobanden en waarvan de opbrengst gaat naar een goed doel. Maar wisten jullie ook dat er in Spanje ook schoeisel wordt gemaakt van autobanden? Het zijn dan niet de "Plakkies" maar toen ik erover hoorde moest ik meteen denken aan mijn opa. In zijn dorp is het namelijk heel gewoon om te lopen op autobanden. Deze sandalen worden albarcas genoemd. De dorpelingen zweren erbij; de sandalen gaan levenslang mee doordat de zolen die zijn gemaakt van autobanden niet zo snel slijten. Na enig research kom ik erachter dat deze sandalen waarschijnlijk hun oorsprong vinden in Menorca. Vroeger was het schoeisel voor de armen, die alleen werdt gedragen op het land, maar tegenwoordig laat deze "albarca" haar gezicht in alle sociale klassen zien. Dit vanwege de eenvoud, comfort en koelte voor de warme dagen in de zomer. De moderne "albarcas" worden niet meer gemaakt van autobanden maar van andere soepelere materialen en zijn ze er in verschillende vrolijke kleuren met of zonder decoratie.

Foto: http://mediateca.educa.madrid.org/imagen/imagenes/publicas/tam4/2a/2aikja2q1eg3j7qe.jpg
Foto: http://2.bp.blogspot.com/_rpbbhXtnvkU/SH4oJ2yOJzI/AAAAAAAAAA8/UTsRgUeztRQ/S250/alabarca.jpg
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=iJZuGJITGOs

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ga over een week naar Barcelona en wil ze daar gaan aanschaffen. Alleen welk(e) merk(en) moet ik naar kijken? Wil graag originele en niet goedkope namaaksels..

Mocht je het weten dan zou dat enorm helpen :-)

Dankjewel!
Milou

Casa Archidona zei

Beste Milou,

Als je de originelen wilt kopen hebben ze meestal geen merk. Maar die kan je in principe alleen vinden bij een oude ambachtelijke schoenmaker (meestal nog te vinden in kleine dorpjes). In Menorca of Mallorca had je zeker kunnen slagen. Als je gaat voor de iets modernere versie, dan zal je in Barcelona ook moeten slagen. Vraag een willekeurige schoenwinkel om albarcas en zij zullen je verder kunnen helpen. Ik kan helaas nu niet een adresje bedenken.

Heel veel succes en fijne vakantie gewenst!

Met vriendelijke groet,

Casa Archidona

PS: ik hoor graag van je of het gelukt is.

Anoniem zei

Hoi,
Heb je voor mij een e-mail adres waar je ze online kunt bestellen.
Ik kom er maar niet achter.

je zou me er een heel groot plezier mee doen.

Renate

Casa Archidona zei

Dag Renate,

Als je bovenstaande gekleurde albarca bedoeld, dan heb je misschien wat aan onderstaande link.

http://www.fiestadepies.com/somos_en.asp

Groetjes,

Casa Archidona