dinsdag 3 mei 2011

Zanger Rick Treffers mag niet klagen! - Spanjeliefhebbers aan het woord

'Ik kocht een afgeragde Datsun voor 200 gulden en een Yamaha-viersporenrecorder (400 gulden) en reed naar Spanje'

CA:
Voor de mensen die jou nog niet kennen wie is Rick Treffers?
Rick Treffers:
Rick Treffers is een zanger, liedjesmaker, schrijver en muzikant die zijn hart probeert te volgen, al sinds zijn achttiende in Amsterdam woont en sinds die tijd verknocht is aan Spanje, waar hij met zijn groep Mist meerdere keren op tournee ging en diverse cd’s uitbracht. Hij is melancholiek van aard, levensgenieter en gedreven tegelijk. Hij waait niet met alle winden mee en heeft een hekel aan bekrompenheid en blabla. Geen gemakkelijke jongen dus;-)

CA: Hoe onstond de liefde voor muziek/theater?
Rick Treffers:
Muziek zat er al vroeg ingebakken. Het begon met Avro’s TopPop in de jaren zeventig. In mijn puberteit raakte ik tijdelijk verslaafd aan hardrock, omdat ik van melodie hield en mij wilde afzetten tegen ‘de gevestigde orde’. Ik begon te zingen in heavy metal-groepjes, met een leren jas die mij een paar maten te groot was en een retestrakke stretchbroek met zwart-witte strepen. Ik leerde toen dat je iets moet durven om ergens te komen en dat het heerlijk kan zijn om samen muziek te maken en dat te delen met publiek. Tegenwoordig maak ik geen hardrock meer. Integendeel..
Tegelijk met de liefde voor muziek ontstond de liefde voor literatuur. Als tiener verslond ik Slauerhoff, Hesse en W.F. Hermans. Later kwamen daar onder meer García Lorca en Paul Bowles bij. De stap naar theater kwam daardoor ook dichterbij. Zelf stond ik pas in 2008 voor het eerst echt op de theaterplanken, samen met schrijver Thomas Verbogt. In 2010 had ik mijn eerste eigen theatervoorstelling (Prettige Vooruitzichten). Ik kan erg genieten van theater. En film! Toch kan ik als kunstenaar het beste uit de voeten met muziek en taal.
CA:
Wat is jouw link met Spanje?

Rick Treffers:
In de vroege jaren zeventig ging ik met mijn ouders op vakantie aan de Costa Dorada, maar dat is l
ang geleden. In 1990 werd ik afgewezen op het conservatorium in Nederland en liet een toenmalige geliefde mij in de steek. Ik was 23 en vond dat het tijd was voor avontuur. Ik kocht een afgeragde Datsun voor 200 gulden en een Yamaha-viersporenrecorder (400 gulden) en reed naar Spanje. Eerst naar Alicante, waar mij een baantje als baliemedewerker bij een bank was beloofd. Dat bleek een indianenverhaal. Vervolgens reed ik door naar Piedrahita, een dorpje in de Sierra de Gredos. Daar waste ik borden en glazen af en bakte ik hamburguesas en sandwiches vegetales in Bar Danubio, waar een Nederlander de scepter zwaaide. Daarna heb ik een klein jaar Engelse les gegeven aan Academias Colón in Madrid. Dat was leuk en spannend. Toen ik een jaar later in Nederland mijn muziekcarrière serieus had opgestart, ben ik al snel met mijn eerste demo’s naar Spanje gegaan om daar gehoor te vinden bij de muziekindustrie. Dat lukte goed, binnen korte tijd had ik een Spaanse platenmaatschappij gevonden die mijn muziek wilde uitbrengen. Ondertussen kreeg ik een relatie met een Madrileense, dus mijn banden met Spanje bleven meer dan warm. Die relatie hield twee jaar stand. We zijn nog steeds vrienden. Met haar heb ik in 2004 ook nog een cd met haar liedjes opgenomen (Una – Fábrica de Cemento). Met mijn band Mist (dat daarvoor Miss Universe heette) bracht ik drie cd’s uit bij Astro Música en speelde ik veel bij Radio Nacional de España. Ook waren we live te zien en horen op een paar televisieprogramma’s op La2 en TeleMadrid. Dat was vet! Omdat ik inmiddels goed Spaans sprak deed ik her en der wat baantjes, zoals het werken bij platenlabel Astro Discos en tekstjes schrijven voor Heineken tijdens FIB, het popfestival in Benicassím. Mijn banden met Spanje zijn zowat nauwer dan de Straat van Gibraltar, ook omdat ik er nu veel fijne vrienden heb. In Murcia, Madrid, Galicië, Catalonië, Valencia, Granada...
CA:
Je bent van meerdere markten thuis, klopt het ook dat wij bij jou Spaanse les kunnen volgen?

Rick Treffers: Dat klopt. Deze zomer – en ook in september – geef ik Spaanse les voor beginners. Het zijn lessen die gegeven worden op een waanzinnig mooie, rustige locatie in het Baix
Ebre-gebied, temidden van olijfbomen, bergen en maar een paar kilometer van zee verwijderd.
In zo’n ontspannen sfeer ga ik proberen de cursisten lekker eenvoudig Spaans te laten spreken. Niet te veel droge theorie, maar vooral communiceren, aan de hand van rollenspelletjes, taalexcursies en ... muziek. Via mijn website ricktreffers.nl is er meer over te lezen.
CA: Als je voor 1 dag in de huid mag kruipen van een Spaans artiest, wie zou dat dan zijn en waarom?
Rick Treffers:
Ik zou dan wel een dagje Kiko Veneno willen zijn. Hij maakt liedjes vanuit zijn Andalusische
hart, bezit een frisse kijk op het leven en heeft flamencobloed. Volgens mij heeft hij ook veel leuke vrienden en vriendinnen. Leuke man.
CA:
Favoriete plek in Spanje en waarom?

Rick Treffers:
Sierra de Cabo de Gata. Het landschap en de magische sfeer daar heeft mij vanaf de eerste keer dat ik er was gegrepen. Las Negras, Nijar, Rodalquilar, Agua Amarga, Sorbas, Tabernas, San José. Het was alsof ik daar al eerder geweest was. Misschien was ik in een vorig leven een woestijnrat. Ik hoop hier ooit een mooi huis te hebben. En een muziekstudio natuurlijk. En veel katten, een hond en een geit.

CA:
Beste Spaans export product?

Rick Treffers:
Dat is moeilijk kiezen. Ik ben een groot liefhebber van Rioja en Ribera de Duero namelijk. Toch kies ik voor de flamenco, omdat het zo uniek en onvergelijkbaar is. Baanbrekende artiesten als Enrique Morente, Camarón de la Isla en Lole y Manuel hebben mij zelfs beïnvloed, al is mijn muziek totaal iets anders dan flamenco.

CA:
Hutspot met klapstuk of lentejas met chorizo?

Rick Treffers:
Lentejas natuurlijk, en dan het liefst in een spartaans wegrestaurant ergens in uitgestrekt Castilla y León. Hutspot en spruitjes heb ik überhaupt nooit door mijn keel gekregen.

CA:
Waarvan krijg je het Spaans benauwd?

Rick Treffers:
Van luidruchtige (meestal dronken) Nederlanders en Engelsen in Barcelona en andere Spaanse kustplaatsen.

CA:
Waarom denk je dat programma's als “Ik Vertrek” zo goed scoren?
Rick Treffers: Enerzijds omdat veel mensen wel eens de droom koesteren om het roer volledig om te gooien in hun leven. Via zo’n programma kunnen ze dan zien hoe het hun zou kunnen vergaan. Het wekt de nieuwsgierigheid. En het is lekker veilig. Anderszijds omdat leedvermaak nu eenmaal goed scoort op tv. Ik ben wat dat betreft ook geen heilige, hoor.
CA:
Als het gaat om belangrijke beslissingen, blijkt dat men gemiddeld er een jaar overdoet om de knoop door te hakken. Wat gaf bij jou de doorslag om Nederland achter te laten?

Rick Treffers:
Ik had op artistiek gebied even weinig vooruitzichten en afspraken in Nederland. Mijn ouwe trouwe kater Lolita legde vorig jaar het loodje.
Ik zat niet lekker in mijn vel en het tijdperk Wilders zat er aan te komen. Het was tijd om er tussenuit te knijpen. De definitieve knoop hakte ik (inderdaad) pas een jaar later door. Dat was toen mijn vriendin te kennen gaf voor een jaar naar Spanje te willen gaan. Dat was de spreekwoordelijke druppel.
CA: Is het gras niet altijd groener?
Rick Treffers:
Jazeker. Is het niet mooi om altijd dromen en verlangens te blijven houden?
Ik ken Spanje inmiddels goed genoeg om te weten dat het er niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Goed eten, een fijn klimaat, overweldigende natuur en sociale mensen zijn echter basiswaarden die ik eerder in Spanje vind dan in Nederland. Die basiswaarden begin ik steeds belangrijker te vinden.
CA:
Een hulpmiddel om besluiten te nemen is de plussen en de minnen tegen elkaar weg te strepen. Hoe ziet jouw balans Nederland-Spanje eruit?

Rick Treffers:
Ik doe een gooi:

Nadelen Nederland:
te vol, matig klimaat, filevorming, rechts kabinet, tegen de wind in fietsen, veel regeltjes waar je het Spaans benauwd van krijgt, schijntolerantie, individualistische samenleving, voor-wat-hoort-wat-cultuur, liever niet boven het maaiveld uitsteken, iedereen heeft een mening, gericht op Verenigde Staten, calvinisme, lange wachtlijsten in ziekenhuizen, Hollandse nuchterheid, de toestand in verzorgingstehuizen, hoge belastingen.
Voordelen Nederland: lekker brood, lekkere pindakaas, lekkere hagelslag en koekjes,kroketten, satésaus, pikant eten, familie (kan ook een nadeel zijn), moedertaal, veiligheid (kan ook een nadeel zijn), sociale zekerheid, goede infrastructuur, lekker fietsen, alles bij de hand, de duinen, tandenstokers van de Etos.
Nadelen Spanje:
hoge werkloosheid, hoge huurprijzen (in de stad), bureaucratie, grote afstanden en dan maar 110 km per uur mogen rijden, andere afsprakencultuur, de status van de huisdieren, Partido Popular, ETA.

Voordelen Spanje:
ruimte, het weer, twee keer warm eten per dag, prijsniveau, de wijn, passie, de Middellandse Zee, bergen, stuwmeren, hoogvlaktes, woestijn, de mensen, de Spaanse keuken in het algemeen humor, oprechte, aangeboren liefde en aandacht voor muziek en andere cultuuruitingen, orujo blanco, café cortado, lekker je servetje of olijfpit op de grond gooien in een kroeg, haarspeldbochten, mañana, barmhartigheid, Spaanse films, poort naar Zuid-Amerika.

CA:
Heb je tips voor mensen die nu in hetzelfde schuitje zitten?

Rick Treffers:
Uiteindelijk heb ik de beslissing met mijn buik genomen, niet met hoofd en telraam ☺

CA:
Wij willen heel graag weten of je je huiskamerconcerten omzet naar “
salon conciertos" in Spanje?
Rick Treffers:
Live in the Living - het initiatief van huiskamerconcerten dat ik in 2002 bedacht en startte - bestaat sinds 2006 ook in Spanje: www.liveintheliving.es. De huiskamerconcerten (Live in the Living) zijn uniek vanwege hun intimiteit en bijzondere aandacht van het publiek.
CA:
Op jouw album “Prettige Vooruitzichten” horen wij wat Spaanse kreten, kunnen wij een compleet album in het Spaans van jou verwachten?

Rick Treffers:
Dat is een juiste conclusie (eentje met wat Nederlandse kreten hier en daar...). Ik kan nog niet te veel over het thema vertellen, maar ik heb inmiddels zeven Spaanstalige liedjes geschreven. Later dit jaar ga je er meer over horen. Ik vind het reuze spannend en leuk om te doen en het past mooi bij mijn stap om naar Spanje te gaan.

CA:
Wat wil je nog worden als je later groot bent?

Rick Treffers:
Porno-acteur op de Canarische Eilanden.

CA:
Tot slot, welke vraag zou je zelf willen stellen aan andere Spanjeliefhebbers?

Rick Treffers:
Welk stukje van jezelf probeer je te (her)vinden in Spanje?


Website: www.ricktreffers.nl
Foto
©: Jepe van Popta
Videoclip Ik mag niet klagen: http://www.youtube.com/watch?v=95nYZAjBbE8

2 opmerkingen:

menno zei

Serieus een supergaaf nummer!! Bedankt Rick!

Rick zei

Bedankt, Menno!