maandag 11 oktober 2010

Bij Juan y Andrea eet je als de Koning Juan Carlos of Bill Clinton, een waargebeurd romantisch verhaal - bijzondere plekken op Formentera

Als je op Ibiza bent, bewaar dan tenminste 1 dagje voor een boottrip naar Formentera. En ga naar Illetes, een soort Curacao van Europa..wit zandstrand, prachig helder water en subliem seafood bij Juan y Andrea. De koning Juan Carlos, Bill Clinton en ik hebben dit restaurant bezocht dus het is niet alleen toegankelijk voor mensen met A-status. Een groot aantal bezoekers komt per jacht aan en voor degenen die een hekel hebben aan zand tussen de tenen, laten gewoon hun lunch overvaren.
Hoe het allemaal begon... Juan Boned, een visser uit Formentera werd gedurende zijn zeiltrip, verliefd op Andrea, een vrouw uit Soria. Samen waren zij zielsgelukkig en accepteerden zij een baan waarbij ze continu op elkaar waren aangewezen, als bewaarder van het onbewoonde eiland dat in particulier eigendom is; s'Epalmador, dit deden zij voor 14 jaar lang lang. In 1972 besloot het koppel deze baan te combineren met het runnen van een kleine "chiringuito" (strandtent) op het strand van Illetes. Juan zou gaan vissen en Andrea zou de heerlijkheden uit de zee die Juan thuisbracht, bereiden en serveren in een idyllische omgeving. Toendertijd was Illetes alleen bereikbaar via zee en werd bezocht door degenen die per boot vanuit Ibiza kwamen. Na verloop van tijd werd er een weg gebouwd, zodat Juan y Andrea ook per land bereikbaar waren en de plek werd steeds populairder. De "chiringuito" bleef groeien en nu zijn het de drie zonen van het echtpaar - Juanjo, Andres en Jorge - die de zaak op blote voeten runnen. Het restaurant is afgezonderd van het strandgedeelte, onder de beschutting van palmbomen. Juan en Andrea's specialiteiten hebben allemaal de smaak van de zee. Denk vooraf aan: kokkels a la Marinera, gegrilde sardines, verse garnalen uit Formentera, huisgemaakte salada. Hoofgerecht: zeebaars in zoutkorst, kreeft of langoustine met knoflook, paella, of als je echt niet van vis houdt...ossenhaas of lamskoteletjes.
De wijnkaart is gespecialiseerd in witte wijnen, cava's en champagne.

Tip: Mocht je hier zijn bestel dan geen vlees dat is echt zonde. Vis is hier verser dan vers. De beste paella van het eiland vind je hier. Hier at ik voor het eerst een zwarte paella. (rijst met inkt van de inktvis) Om je vingers erbij af te likken en een beetje zwarte tanden en daarna ook iets anders (goed dat mag je zelf ontdekken..haha) Ps: verwacht geen sjieke of trendy bedoeling. Het is zoals een goed Spaans restaurant bedoeld is, de nadruk ligt op het eten.

Bron + Homepage : www.juanyandrea.com
Adres: Playa Illetas Sant Francesc Xavier (Formentera)


Geen opmerkingen: