zaterdag 20 maart 2010

Spaanse babies worden gebracht door de ooievaar uit Parijs - gebruiken en gewoonten

In Nederland zijn wij bekend met het verhaal dat de ooievaar de babies brengt. Omdat de ouders niet weten wat ze tegen een kind moeten vertellen, erg handig om de ooievaar de schuld te geven, niet? Het merkwaardige is dat dit verhaal tevens in Spanje bekend is maar deze ooievaar komt specifiek uit Parijs. Waarom Parijs vraag ik mij af? Om daar antwoord op te geven, ben ik gaan rondneuzen naar de oorsprong. En zoals met zoveel legendes, gaan er meerdere verhalen de ronde;

Een verhaal uit de
twintigste eeuw is afkomstig uit Duitsland en kwam overwaaien naar Nederland. Als de ooievaar verscheen, stond de lente voor de deur. De lange, koude en donkere winter liep ten einde en de boeren trokken weer naar het land om hun vee erop te zetten en het land te bewerken. De ooievaars bouwden hun nesten boven op de daken van de huizen. De mensen geloofden dat je met een ooievaar op je dak behoed zou worden voor rampspoed, dat je een gelukkig jaar te wachten stond en dat je huis beschermd zou worden tegen bliksem en brand. De ooievaar was dus een geluksbrenger, wat ook de letterlijke betekenis van het woord zou zijn. ‘Ooie’ zou afkomstig zijn van het hoogduitse woord ‘ot’, wat ‘geluk’ betekent. ‘Vaar’ ou ‘baren’ betekenen, wat begrepen moet worden als ‘dragen’. Een ooievaar is dus een ‘geluksdrager’.

Toen in 1909 de Nederlandse prinses Juliana geboren werd, deed de ooievaar zijn intrede als ‘babybrenger’. Over waar die ooievaar die baby’s ging halen, bestaan verschillende verklaringen. Een verklaring is dat de vogel langs kinderputten vloog en daar de baby’s uithaalde. In sommige steden bestonden die kinderputten overigens echt. Of er daadwerkelijk kinderen in zaten, is niet duidelijk. Maar waarom lag de moeder dan in bed als het gezin verblijd werd met een baby? Dat kwam doordat de ooievaar bij het brengen van de baby de moeder per ongeluk had gebeten.

Ooievaars zijn toegewijd, monogaam en 'nesttrouw' en zijn daardoor waarschijnlijk een perfect voorbeeld van een moeder. Vanwege deze moederliefde beschouwden de Romeinen de ooievaar als heilig. Een symbool voor het huwelijk, vrouw, geboorte en pasgeborenen.

Maar waarom komen de Spaanse babies uit Parijs? De legende is uitgebreid dankzij een paar ooievaars die in plaats van te migreren naar Afrika hun nesten bouwden in de buurt van Parijs. De Spaanse schrijver Joaquin Alvarez Quinterno dacht in zijn kindertijd dat hij Frans was omdat dit verhaal hem was verteld en werd gezien als 'geluksvogel'.
Dit zorgde ervoor dat de Spaanse kinderen geloven dat de ooievaars de babies brengen uit Parijs.

Mocht jij een andere theorie erop nahouden, voel je geroepen om deze aan te vullen!

Bron: wikipedia
http://www.leerwiki.nl/Bakers,_bakerpraatjes_en_de_ooievaar
http://es.answers.yahoo.com/question/index?qid=20091209163043AAhO4Is

Geen opmerkingen: