maandag 29 maart 2010

Airport Madrid Barajas - Casa Archidona Report Short Movie

In deze rubriek kun je korte impressies bekijken van mijn omschakeling naar het Spaanse leven.

In deze zesde aflevering vertrek ik vanuit de luchthaven in Madrid: Barajas naar Jerez De La Frontera.

Fijne vlucht!

De filmpjes zullen uitsluitend in het Engels worden aangeboden.
Bron: http://www.youtube.com/user/CasaArchidona

zondag 28 maart 2010

De Goede Week oftewel Samana Santa gaat van start en een gevangene wordt vrijgelaten! - feesten

De Semana Santa is de gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen. De rooms-katholieken plechtigheden van deze week worden in Spanje op grootse wijze gevierd. In het zuiden van Spanje, Andalusie, met name in Sevilla is deze viering het meest uitbundig. De Semana Santa in Sevilla is een periode waarin verschillende Koninklijke Broederschappen plechtig boete doen, en het Lijden van Christus herdenken gedurende luisterrijke boetprocessies. De boetelingen dragen een capirote, een puntmuts die de anonimiteit garandeert. Het plaatje is voor ons, een bijzonder vreemde gewaarwording omdat deze puntmutsen ons doet denken aan de Ku Klux Klan. Echter hebben deze Broederschappen geen enkele verbinding met deze extreem racisistische groep. De ku Klux Klan waren namelijk niet de eerste gebruikers van deze kledij, zij hebben het overgenomen van de inquisidores van De Spaanse Inquisitie,de katholieke rechtbank die ketters en afdwalers van het katholieke geloof aan onderzoek en marteling onderwierp, hulden zich al eeuwen eerder in soortgelijke gewaden.

De Broedenschappen trekken gedurende de hele Goede Week uit, in totaal zijn er zo’n zestig processies. Alle worden door een zogenaamde hermandad of Cofradia georganiseerd; dit zijn katholieke broederschappen. In de regel horen deze broederschappen bij een bepaalde parochie, waar hun processie dan ook begint en eindigt, na door de stad heen en terug naar de kathedraal in het centrum te zijn getrokken. Deze processieroute duurt meerdere uren. Zo'n processie bestaat uit verschillende paso's, grote passietaferelen. De paso’s zijn enorme tafelvormige constructies (een plateau met poten) waarop een Mariabeeld (de Virgen) of een scène uit het lijden van Christus is geplaatst. De levensgrote beelden worden gesneden uit hout en vervolgens gepolychromeerd. De meeste beelden worden aangekleed met goudgeborduurde kostuums. De basis van zo een paso wordt verguld of verzilverd. Deze beeldengroepen worden gedragen door leden van de broederschap die Costalero's worden genoemd, soms wel vijftig onder één paso.

Broederschappen
Voor de paso gaan anonieme groepen boetelingen, deze worden Nazareno's genoemd. De boetelingen zijn met honderden, zelfs met duizenden in het geval van een grote Confradia. De Confradia van de Virgen de la Esperanza Macarena heeft twaalfduizend broeders en zusters, verspreid over de hele wereld. Vele broeders komens speciaal elk jaar om de processie bij te wonen. Iedereen kan lid worden van zo'n broederschap wanneer men meebetaalt aan de uitmonstering van de processie. De medebroeders moeten gedoopt zijn in de Rooms-Katholiek Kerk, hiertoe wordt een bewijs gevraagd. Zij moeten leven naar de geest van de Broederschap, delen in het Roomse geloof, delen in de liefde van Christus, het evangelie verkondigen, en delen in naastenliefde voor de medebroeders en zusters. Elke broederschap heeft zijn bestuur in verscheidene niveaus.

Processie-indeling
De processies volgen elk hun eigen route. De stoet wordt gevormd aan het Huis van de Broederschap of aan de kerk waar de paso's worden vereerd. Als eerste stapt het Cruz de Guia op, een groot kruis dat de Hermandad voorafgaat. Daarna volgen de broeders en zusters in hun mantels. Elk draagt een grote kaars, die wordt ontstoken tijdens de schemering. De processie gebeurt in stilte, sommige broederschappen kennen zwijgplicht. De processie is opgebouwd uit verschillende gedeelten, van elkaar gescheiden door geborduurde vaandels en ceremoniemeesters. De broeders lopen in twee lange rijen, in het midden is er plaats voor de ceremoniemeesters en passerende costalero's (dragers). De boetelingen lopen barrevoets en dragen capirotes, de puntmutsen. Deze kappen zijn ontstaan uit een oude straf van de inquisitie. Elke processie bestaat uit meerdere honderden, maar vaak zelfs uit meer dan duizenden personen. Na de nazarenos volgt altijd een groepje kinderen dat snoepgoed uitdeelt aan de bedevaarders, daarna komen meestal grote zilveren processiekandelaars, met daarachter een viertal wierookvaten. Dan komt de eerste Paso met begeleiders. Alle gewijde zaken zoals relieken wierookvaten, kandelaars, ceremonialia en de pasos zelf worden uitsluitend door mannen gedragen, vrouwen doen enkel anoniem boete. Meestal komt er daarna al een muziekkapel, maar soms wordt deze paso ook in stilte gedragen. Daarna komen opnieuw nazareno's die elk een boetekruis dragen. Soms lopen ook geestelijken mee achter de beelden.

Ten slotte komt de Virgen, zij sluit de stoet af. Voor vele vormt dit het emotionele hoogtepunt van de boetprocessie. Het beeld is altijd gekleed, heeft een meters lange mantel en staat onder een baldakijn dat gedragen wordt door zilveren zuilen. op het baldakijn zijn vaak Allegorieën en wapenschilden geborduurd. De Virgen is altijd gekroond en weent kristallen tranen vanwege het verdriet om Christus' Dood. Vele van deze Virgens worden vereerd met eretekens en medailles. Voor het beeld staan traditioneel grote kaarsen gerangschikt, naast het beeld grote bollen met bloemen, erachter zijn speciale kandelaars die haar mantel verlichten.

De bevolking bejegent de processies met zeer veel eerbied en rust. De meeste bedevaarders gaan staan op plaatsen zoals de kerk of op een strategisch punt. De start van de processie is altijd nagelbijten voor de Capataz; de paso moet door het portaal (zonder schade). Bij broederschappen met hoge paso's zoals de Koninklijke Broederschap van de Kruisoprichting (Cristo de la Exaltación) is het kwestie van centimeters voor de costalero's. Ook het kijken naar de processies waar de stoet een bocht neemt is zeer interessant, het duurt immers zeer lang voordat zo een kolossale paso is gedraaid. De mensen applaudisseren altijd na zo een delicate passage. Veel emotioneler gaat het eraan toe bij de twee meest beroemde processies op Madrugada (Ochtendgloren van Goede Vrijdag). De beelden worden bedolven onder de klaagliederen (saeta). Zo een saeta is een a capella gezang, hiervoor stopt de stoet. De saeta's zijn meestal in flamenco-stijl. De Mariabeelden verdelen de bevolking van Sevilla in twee partijen, namelijk die van Maria Santissima de la Esperanza de Triana en die van de Maria Santissima de la Esperanza Macarena. Ook de Christus van de Grote Macht (Jesús del Gran Poder), wordt bedolven onder de seata's. Deze beelden worden het meest vereerd door de Sevillanen.

Het dragen van de pasos gebeurt met veel geduld en plechtstatigheid. De Costalero's, de dragers, doen zo boete voor Christus' Dood en Lijden. De groepen worden gedragen op de maat van muziek, die gespeeld wordt door fanfares. Deze zijn uitgedost in oude uniformen en spelen processiemarsen. Sommige costalero's laten de beelden dansen op de maat van de tamboers. De tamboers symboliseren het onweer dat opstak na Christus' Dood. langs het parcours staan duizenden mensen die de pasos vereren.

Het is zeer indrukwekkend om deze Semana Santa in Sevilla mee te kunnen maken, ook als je niets hebt met het katholieke geloof. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!

Bron: wikipedia
Bron: wapedia
Film: http://www.youtube.com/watch?v=Zu9rnrAwmhs
Foto: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Cofrades_del_Descendimiento_(Semana_Santa_de_Zaragoza,_Arag%C3%B3n).jpg

zaterdag 27 maart 2010

Spanje doet het licht uit met 'La Hora Del Planeta' - het groene Spanje

Vandaag werd gehoor gegeven aan de oproep van het Wereld Natuurfonds om wereldwijd de lichten uit te doen tussen 20:30 - 21:30, bekend als Earth Hour of zoals men graag alles in Spanje vertaald -La Hora Del Planeta. Vierduizend steden deden mee in een recordaantal van 125 landen. Ook Spanje kon hier niet in achterblijven en zo ook hier gingen de lichten uit, een vreemde gewaarwording van de normaal gesproken zo mooi verlichte steden als Barcelona en Madrid met hun imposante gebouwen zoals de Sagrada Familia, Tio Pepe, Torre Agbar etc. Maar als je het mij vraagt, een goed initiatief al is het slechts symbolisch om ons bewuster te maken dat wij al het mooie op deze aardbol absoluut moeten koesteren. Wij weten het allemaal; een beter milieu begint bij jezelf! Heb jij zelf bijgedragen? Zeg nou zelf, kaarslicht is toch veel romantischer?

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=CMIfclDxCE8
Bron: www.wwf.es/horadelplaneta
Foto: http://newshopper.sulekha.com/spain-earth-hour_photo_1236706.htm

woensdag 24 maart 2010

TOUS teddyberen vliegen je om de oren in Spaans straatbeeld - mode











In 1965 erfden man-en vrouw Salvador en Rosa Tous de kleine juwelier die geopend werd in 1920, Manresa, Barcelona. Sindsdien is het familiebedrijf in naamsbekendheid explosief gegroeid. Tou
s is nu een belangrijke naam in de wereld van de sieraden.De populaire "teddy-bear"-symbool die je in Spanje overal in het straatbeeld ziet is ondanks betaalbare prijzen nu gelijkgesteld met luxe. De sieraden van Tous staan bekend om innovatie; nieuwe materialen zoals staal, rubber, silicium en plastic worden gecombineerd met goud, zilver, edelstenen en halfedelstenen. Het merk verkoopt ook parfums en accesoires zoals tassen.Tous investeert fors in de reclame; beroemdheden zoals Jaydy Mitchel en Kylie Minogue hebben hun imago uitgeleend aan dit merk. Momenteel is Tous actief in 42 landen.

Website: www.tous.es
Bron:www.fashionfromspain.com
Foto: http://www.viamujer.com/wp-content/uploads/2008/11/relojes-tous2.jpg
Foto: http://www.brandsoftheworld.com/brands/0011/9230/brand.gif

zaterdag 20 maart 2010

Spaanse babies worden gebracht door de ooievaar uit Parijs - gebruiken en gewoonten

In Nederland zijn wij bekend met het verhaal dat de ooievaar de babies brengt. Omdat de ouders niet weten wat ze tegen een kind moeten vertellen, erg handig om de ooievaar de schuld te geven, niet? Het merkwaardige is dat dit verhaal tevens in Spanje bekend is maar deze ooievaar komt specifiek uit Parijs. Waarom Parijs vraag ik mij af? Om daar antwoord op te geven, ben ik gaan rondneuzen naar de oorsprong. En zoals met zoveel legendes, gaan er meerdere verhalen de ronde;

Een verhaal uit de
twintigste eeuw is afkomstig uit Duitsland en kwam overwaaien naar Nederland. Als de ooievaar verscheen, stond de lente voor de deur. De lange, koude en donkere winter liep ten einde en de boeren trokken weer naar het land om hun vee erop te zetten en het land te bewerken. De ooievaars bouwden hun nesten boven op de daken van de huizen. De mensen geloofden dat je met een ooievaar op je dak behoed zou worden voor rampspoed, dat je een gelukkig jaar te wachten stond en dat je huis beschermd zou worden tegen bliksem en brand. De ooievaar was dus een geluksbrenger, wat ook de letterlijke betekenis van het woord zou zijn. ‘Ooie’ zou afkomstig zijn van het hoogduitse woord ‘ot’, wat ‘geluk’ betekent. ‘Vaar’ ou ‘baren’ betekenen, wat begrepen moet worden als ‘dragen’. Een ooievaar is dus een ‘geluksdrager’.

Toen in 1909 de Nederlandse prinses Juliana geboren werd, deed de ooievaar zijn intrede als ‘babybrenger’. Over waar die ooievaar die baby’s ging halen, bestaan verschillende verklaringen. Een verklaring is dat de vogel langs kinderputten vloog en daar de baby’s uithaalde. In sommige steden bestonden die kinderputten overigens echt. Of er daadwerkelijk kinderen in zaten, is niet duidelijk. Maar waarom lag de moeder dan in bed als het gezin verblijd werd met een baby? Dat kwam doordat de ooievaar bij het brengen van de baby de moeder per ongeluk had gebeten.

Ooievaars zijn toegewijd, monogaam en 'nesttrouw' en zijn daardoor waarschijnlijk een perfect voorbeeld van een moeder. Vanwege deze moederliefde beschouwden de Romeinen de ooievaar als heilig. Een symbool voor het huwelijk, vrouw, geboorte en pasgeborenen.

Maar waarom komen de Spaanse babies uit Parijs? De legende is uitgebreid dankzij een paar ooievaars die in plaats van te migreren naar Afrika hun nesten bouwden in de buurt van Parijs. De Spaanse schrijver Joaquin Alvarez Quinterno dacht in zijn kindertijd dat hij Frans was omdat dit verhaal hem was verteld en werd gezien als 'geluksvogel'.
Dit zorgde ervoor dat de Spaanse kinderen geloven dat de ooievaars de babies brengen uit Parijs.

Mocht jij een andere theorie erop nahouden, voel je geroepen om deze aan te vullen!

Bron: wikipedia
http://www.leerwiki.nl/Bakers,_bakerpraatjes_en_de_ooievaar
http://es.answers.yahoo.com/question/index?qid=20091209163043AAhO4Is

maandag 15 maart 2010

Fortuny (club) - bijzondere plekken in Madrid

Afgelopen zaterdag gingen de voetjes van de vloer, dit keer in Fortuny. Deze club en tevens restaurant bevindt zich in een een paleisje uit de 19de eeuw. Fortuny heeft drie verdiepingen, gemiddelde leeftijd rond de 25-40 jaar en is open van 21:00 tot 4 uur in de ochtend. In de zomer is het terras met tuin een zekere aanwinst. Het doet mij iets denken aan de Danzatoria, dat mijn favoriete club was in Barcelona. Het is chique maar heeft een relaxte sfeer. Voor de club, ga na 1 uur want in Spanje begint het uitgaan nu eenmaal later op gang. Zorg dat je goed gekleed gaat en neem je credit card mee, het heet niet voor niets Fortuny.

Adres: Fortuny, 34 28010 Madrid (metrohalte:
Rubén Dario)
Entree: 12 Euro
website: www.jardinfortuny.net
Foto: http://www.diningcity.com/public/pictures/l6878fortuny1.jpg
Foto: http://www.findallbars.com/files/bar729.jpg

dinsdag 9 maart 2010

Spoedcursus Spaanse cultuur - gebruiken en gewoonten.

De meesten zullen deze lijst wel kennen van de 'facebook' groep - You know you've lived in Spain when...
Erg herkenbaar voor de mensen die in Spanje wonen of gewoond hebben. Wie vult de lijst aan?

1. "Hay que aprovechar" heeft diepe persoonlijke betekenis voor je.

2. Als je optelt hoeveel varkensvlees je in je hele leven gegeten hebt, is op z'n minst de helft daarvan genuttigd in slechts een semester in Spanje.
3. Je hebt je waarschijnlijk vermant en zelfs varkensoren gegeten.
4. Je hebt zeer vreemd eten geserveerd gekregen in je pueblo (dorp), zoals bloedworst of stierenballen.
5. Het nagerecht is 'fruta' of 'yogur'.
6 Koude tomatensoep is wel lekker.
7 Een grote hampoot geeft de keuken net dat beetje extra.
8. Salade eten uit dezelfde kom met de rest van de familie is niet meer vreemd voor je.
9. Je kunt met perfecte intonatie de zin nabootsen “Atención. Estación en curva. Al salir, tengan cuidado para no introducir el pie entre coche y andén.”
10. Je hebt wijn gedronken dat minder dan een euro kost per fles.
11. Alcohol drinken om 2 uur in de middag is volkomen normaal.
12. Je hebt bier geprobeerd met Fanta en wijn met Coca Cola.
13. Je bent de tel kwijt, hoeveel adembenemende cathedralen je hebt gezien, ondanks dat je waarschijnlijk van allen foto's hebt genomen.
14. Je prepaid mobiel geeft je te vaak de boodschap door, geen krediet meer te hebben
15. Je snapt nu niet waarom bars en clubs in je thuisland dichtgaan wanneer het juist tijd is om uit te gaan.
16. Je bent niet verbaasd dat de loodgieter op tijd was, maar juist verbaasd dat hij op kwam dagen.
17. Je hebt deelgenomen aan een 'botellon'.
18. Je vind het acceptabel om vreemden aan te staren en over andermans uiterlijk te spreken.
19. Het niet geven van 2 zoenen bij elke nieuwe kennismaking lijkt nu onbeschoft.
20. Je bent geschokt door mensen die hun benen laten zien bij de eerste zonnestraal. Zouden zij niet op z'n minst moeten wachten tot eind juni?
21. Op MSN type je 'jajaja' in plaats van 'hahaha'.
22. Olijfolie es 'muy sano' en essentieel onderdeel van elke maaltijd. Je begrijpt niet dat mensen het raar vinden, als jij toast met olijfolie,tomaat en knoflook eet.
23. Het is raar dat een tv reclame blok minder dan een half uur duurt, helemaal vlak voor het einde van een film.
24. Je vergeet, alsjeblieft te zeggen als je naar dingen vraagt - het is al duidelijk door je intonatie, toch?
25. Je vindt het fenomeen van het geven van 'toques' helemaal geweldig.
26. Je ziet zonnebloempitten niet meer als vogelvoer. Iedereen eet het.
27. Je weet wat een 'pijo' is en je weet hoe er een te signaleren.
28. Elke zin bevat ten minste een van deze woorden: bueno, coño,vale,venga,pues nada...
29. Je weet wat 'resaca' betekent. En je hebt er al meerdere meegemaakt wanneer je in Spanje hebt gewoond.
30. Je weet hoe je 'boquerones' moet eten.
31. De kop van een stier aan de muur van een bar is geen punt voor je, het is onderdeel van het interieur.
32. Lunchen doe je na 14:00 en je zal nooit je avondeten nuttigen voor 21:00
33. Je weet dat het geen zin heeft om na 14:00 te gaan winkelen, je kan beter eerst een siesta doen tot 17:00 wanneer de winkels weer open gaan.
34. Als iemand je moeder beledigt, dan kan je maar beter oppassen.
35. Je weet hoe je een 'bombona' moet vervangen. En als je dat niet weet dan ben of lui of je hebt het geluk met een aangename woning.
36. Je ben of een 'Los Serrano' persoon of een 'Aqui no hay quien viva' persoon.
37.
Je accepteert alleen bier als hij ijskoud is.
38. Het feit dat alle mannelijke (of vrouwelijke) leden van een familie dezelfde voornaam hebben verrast je niet.
39. Je bent gewend aan het geluid van bromfietsen op de achtergrond.
40. Je weet dat de coupe met haarmat niet alleen hip was in de jaren '80.
41. Je weet het verschil tussen 'cojones' en 'cajones', 'tener calor'' en 'estar caliente', 'bacalao' en 'bakalao' , 'pollo' and 'polla', 'estar hecho polvo' en 'echar un polvo' (waarschijnlijk op de harde manier geleerd.)
42. Op zondagmorgen eet je je ontbijt vlak voordat je naar bed gaat dus niet nadat je wakker bent geworden.
43. De vloer van een bar is de ideale stortplaats voor al je sigarettenpeuken, servetten etc. Waarom de afvalbak gebruiken?
44. Je ziet klappen niet alleen als een manier om goedkeuring te uiten maar als kunstvorm.
45. Je weet dat 'ensaladilla rusa' niets te maken heeft met Rusland.
46. Je barst in lachen uit elke keer dat je een Mitsubishi Pajero ziet.
47. Je vrienden heten Jesus, Jose Maria, Maria Jose, Angel, en zelfs misschien Inmaculada Concepcion...
48. Je weet het verschil tussen 'gambas', 'gambones', 'cigalas', 'langostinos', etc.
49. Je weet het verschil tussen 'jamon de pata negra' en 'jamon york', je geeft voorkeur aan de eerste.
50. Je weet dat je twee dagen vrij moet nemen wanneer je officiële papierwerk moet verrichten, zoals auto's, woningen, etc.
51. Je weet dat als men het heeft over atronomische prijzen, ze praten over pesetas, en je weet wat het bedrag is in euros.
52. Het is niet onbeleefd om via de intercom van je flat de vraag te stellen ‘Quien?’
53. Je weet Bimbo is geen slet, maar het merk van ‘pan de molde’, die overigens niet beschimmeld.
54. Wanneer de dokter zegt dat je 'constipado' bent, betekent dat niet dat je last hebt van constipatie.
55. Je weet dat 'ahora', niet daadwerkelijk NU betekent.
56. Als je om 15:00 hebt afgesproken met vrienden, heb je geluk als de eerste persoon om 15:30 komt opdagen.
57. Te cagas en la leche...
58. Je denkt dat J&B en Ballantines prima zijn om te drinken.
59. Je weet wat een 'guiri' is of je bent zelfs zo genoemd want je staat er om bekend.
60. Als blonde vrouw, ga je bijna denken dat je naam 'rubia' is.
61. Als iets goed is, is het de puta madre’.
62. Je kan vijf keer op een dag eten - ontbijt, 2de ontbijt rond 11:30, almuerzo, merienda, cena.
63. Ja kan alle jingles meezingen van Los Cuarenta Principales, M80, Onda Zero etc.
64. Wanneer je naar de bank, bakkerij, etc gaat, is het normaal te vragen; ‘Quien es la ultima?’
65. Je hebt de gewoonte om bovenstaande vraag te beantwoorden met 'Ahora es Usted'.
66. Wie heeft een droger nodig als je de kleding buiten kunt ophangen.
67. Je bent gewend je vrienden te noemen met 'tio/a', 'nena', 'chaval', 'macho' of zelfs 'tronco' in plaats van hun echte naam.
68. Je neemt je telefoon op met 'ja' of zelfs ¿Diga?
69. Je geeft de voorkeur aan UHT melk, doordat het zo lekker lang houdbaar is.
70. Je zou graag willen dat al bovenstaande, ging op de manier zoals je thuis gewend bent.
71. Als men je vraagt wat te doen, je eerste antwoord is - 'mañana'
72. Thuiskomen om 3 uur in de ochtend is vroeg, 6 uur is de norm, ook als je veertig of vijftig bent.
73. Het leven is verdeeld in 'possible' en 'impossible'.
74. Al je antwoorden beginnen met 'Si, pero...'
75. Je wacht niet met zitten totdat de ober je tafel heeft schoongemaakt.
76. De imperatief wordt gebruikt om dingen te vragen, alsjeblieft en dankjewel wordt niet echt gebruikt.
77. Niets is meer jouw fout.
78. De vraag "hoe gaat het me je?" is een kans om te klagen over je dag.
79. Vrije tijd is belangrijker dan geld.
80. Ontbijt is een koffie met een croissant of ander zoet broodje.
81. Je weet Catalunya is geen Spanje.
82. Centrale verwarming is waarschijnlijk een buitenlands concept. In de winter slaap je met vijf dekens en zit je knus bij elkaar om de tafel, met de tafelkleed die je benen bedekt omdat het kolenkacheltje zich onder de tafel bevindt.
83. Voor de nadruk gebruik je 'super' voor elk bijvoeglijk naamwoord.
84. Elk nieuws bulletin heeft op z'n minst tien minuten besteed aan voetbal nieuws.
85. Je bent bekend met de term 'crisis', dus doe je je boodschappen tegenwoordig bij de 'Dia'.
86. Je weet wat 'marcha' en 'juerga' betekenen.
87. Of je het leuk vindt of niet, je kan niet ontsnappen aan reggaeton.
88. Koffie drinken uit een glas is volkomen normaal.
89. Je kent je dorpsfeesten, wijkfeesten (feria/fiesta/semana santa)
90. 'Son las nueve, las ocho en Canarias', ben je gewend te horen op de radio.

vrijdag 5 maart 2010

Spanjaarden die hun leven hebben opgebouwd in Amsterdam - radio en televisie

In het televisieprogramma 'Espanoles en el Mundo' van RTVE, reist men af naar de 'tolerantste' stad ter wereld, Amsterdam. In deze aflevering volgen zij 6 Spanjaarden die de mooiste plekken laten zien van onze hoofdstad, kunst, de magie van de grachten, straatmuziek, woonboten etc. Onderling zijn zij het eens; Amsterdam is een van de meest romantische Europese steden.

Klik op onderstaande link om de volledige aflevering te bekijken (49 min, Spaans).
http://www.rtve.es/mediateca/videos/20090825/espanoles-mundo--amsterdam/572762.shtml Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=4KnAv66N-CU

donderdag 4 maart 2010

Gratis tips van ING over succesvol zaken doen in Spanje - Zaken doen in Spanje

Op zoek naar informatie om zaken te doen in Spanje? ING Bank heeft een gids gepubliceerd over succesvol zaken doen in Spanje. Hierin ondermeer diverse 'tips & tricks' over het succesvol omgaan met Spaanse zakenpartners, alsmede enkele culturele aspecten die in de gaten gehouden moeten worden.

Klik op onderstaande link voor de gids Succesvol zakendoen in Spanje (gepubliceerd in het Engels).

Bron: http://transfer-lbc.com/nl/533/ing-bank-publiceert-tips-zakendoen-in-spanje.html

woensdag 3 maart 2010

Marisquería Ribeira do Miño (restaurant voor zeebanketliefhebbers) - bijzondere plekken in Madrid

Wij blijven nog even in de sectie 'zeevruchten'...Je hoeft er niet speciaal voor naar Galicië, ook in Madrid heb ik inmiddels mijn 'marisco' restaurant gevonden. Precies zoals je dat van een Spaans restaurant gewend bent, tl-licht, meubels die sinds de jaren 70 niet meer zijn vervangen. Maar waar je voor komt is de grote schotel met zeebanket voor 2 personen met een zeer feestelijke prijs van rond de 30 euro! Voor dit bedrag kan je het absoluut in Nederland nergens vinden. Vergezeld met een wijn uit de Ribeira streek, heb ik genoten. Dus dit adresje noteer ik zeker in mijn agenda. Vooral een aanrader als je met een grote groep ergens wil gaan eten. Het is dan wel handig om van tevoren te reserveren. Maandag zijn ze gesloten.



Adres:
Calle de
Santa Brígida 1, Madrid (metrohalte Tribunal)
Website: http://www.marisqueriaribeira.aliste.info

maandag 1 maart 2010

De Paella van Casa Archidona, formule (waar vuur=man) - culinair

Gisteren kreeg ik een heerlijke paella voor mijn kiezen tijdens de lunch, (er wordt hier in Spanje namelijk warm gegeten) dus ik dacht daar heb ik nog niets over geschreven. En aangezien de Paella het voornaamste gerecht is uit Spanje (Als je denkt aan de Spaanse keuken. Denken 9 van de 10 mensen meteen aan Paella. ), verdient dit natuurlijk wel een eervolle vermelding op Casa Archidona. De Paella vindt zijn oorsprong in Valencia en is door de jaren heen een typisch Spaans gerecht geworden, afhankelijk van de regio bevat het gerecht als hoofdingrediënten: rijst, zeevruchten als vis en schaaldieren, stukjes kip, konijn, tomatenbasis, doperwten en saffraan. Belangrijk onderdeel van de bereiding is dat de rijst gekookt wordt in de bouillon van de vis- en schaaldieren of kip en konijn, het liefst buiten op een houtskool verhitte paella-pan (paellera). In Spanje is de bereiding van paella van oudsher een sociale zondagmiddag-gebeurtenis, veelal klaargemaakt door de mannelijke leden van de familie. Je kan het vergelijken met de BBQ waarbij de man maar al te lief de leiding neemt. Kunnen we misschien de regel aannemen, waar vuur=man? Tijdens de 'Las Fallas' (zie rubriek feesten voor meer info) in Valencia zie je overal op straat paella's klaargemaakt worden.

Sinds de introductie in de 8e eeuw door de Moren, wordt de typische paella-rijst verbouwd (korte dikke korrel met groot absorberend vermogen). Zo ontstond de Paella Valenciana, met als ingredienten de lokaal aanwezige producten: in het binnenland konijn, kip, en in een later stadium aan de kust vis en schaaldieren (Paella de Marisco, Paella Marinera of in iets gewijzigde vorm Arroz a la banda). Gemengde paella's met vlees en vis zijn Paella mixta's. Bij vegetarische paella's wordt het vlees of de vis meestal vervangen door bijvoorbeeld artisjokken. Van een oorspronkelijk eenvoudig boerengerecht veranderde de paella in een feestmaaltijd voor iedereeen.

Essentieel bij alle paella's is de rijst, de bouillon en de basis van tomato frito (gefrituurde tomaten). Bij een goed gemaakte paella valenciana is de rijst nét niet plakkerig, maar ook niet te droog, en heeft het alle vocht geabsorbeerd. Een paella de marisco is doorgaans vochtiger dan een paella valenciana, maar heeft ook minder soccarat; een knapperige en zeer smaakvolle korst die met een lepel van de bodem van de pan wordt geschraapt, favoriet bij alle paella-eters, ook bekend onder de naam quemada. Met citroen serveren, ter compensatie van de enigszins zoute rijst.

De beste plek om een goede paella in Spanje te eten zijn de provincies van Valencia waaronder Alicante, ook al wordt het in de rest van Spanje ook gemaakt, maar dikwijls op heel teleurstellende wijze volgens menig Valenciaan. Dit soort paella's worden misprijzend als toeristenpaella's aangeduid, herkenbaar door het overmatig gebruik van schaaldieren, het ontbreken van soccarat en de smakeloze rijst (=niet in bouillon gekookt).

De naam paella is mogelijk afgeleid van het eerste gebruik; eens per jaar kookten de mannen voor de vrouwen van het dorp. Aangezien ze de restjes van de dagen ervoor gebruikten, werd het een bonte maaltijd. De platte manier om "voor haar" (para ella) te zeggen, is pa' ella. Dit is later een woord geworden; paella.

Een meer waarschijnlijke verklaring komt uit het Valenciaans, waar paella een soort pan (Latijn: patella) betekent. Waar in de rest van Spanje paella alleen het gerecht betekent, heeft het in Valencia nog steeds twee betekenissen.

Er is echter ook een oud verhaal over hoe de hofhoudingen van Moorse koningen rijstschotels bereidde met de kliekjes van de koninklijke banketten. 'Paella' zou daarbij afgeleid kunnen zijn van het Arabische woord voor restjes: 'baqiyah'. In het algemeen wordt aangenomen dat paella reeds aan de koningshuizen van Frankrijk en Spanje werd geserveerd. De Romeinen zouden zelfs al een vroege vorm van paella kunnen hebben gehad.

Recept Paella van Casa Archidona(4 personen)

Ingredienten Paella:

-4 teentjes knoflook

-grote ui gesnipperd
-Spaanse rijst, heeft een dikke korrel (bijv. Merk Cigala) of anders Surinaamse rijst
-klein blikje bonduelle doperwten
-2 gepelde tomaten

-2 groene paprika's in stukjes
-2 middel wortels in plakjes

-4 kippenpootjes
-10 steurgarnalen
-schoongemaakte inktvis in reepjes (4ringen)

-6 schelpdieren b.v. mosselen en kokkels rijst
-bouillon
-
saffraan of kleurstof

Bereiding Paella van Casa Archidona:
Als eerste de kippenpootjes aanbraden in olijfolie daarna uit de pan halen.De Paprika en gesneden wortel in dezefde olie bakken en daarna de ui en knoflook erbij doen. Alles eruithalen en bij de kip doen. De inktvisringen in de pan bakken en mogen daarna ook bij de rest. De gepelde tomaten laten bakken of 1/2 blikje gepelde tomaten. Als dat klaar is, de rijst (300 gram of 3 kleine kopjes rijst) in een hapjespan met wat olijfolie wat laten meebakken, daarna een 1/2 kippenbouillontablet en 1/2 vistablet erindoen en 6 kopjes water erbij doen. Meteen de gebakken kip en de rest in de pan erbij. Een theelepel oranje kleurstof of beter is; saffraan draadjes 2 a 3, op hoog vuur laten koken en af en toe roeren.De garnalen en blikje doperwten erbij. Het vuur laag zetten en 15 min. laten garen. Is de rijst nog niet klaar dan kan je de pan met een krant bedekken en paar minuutjes laten nagaren.

Bron: wikipedia en Mama van Casa Archidona