zondag 12 oktober 2008

Vengo - films


Tony Gatlif is de regisseur van deze prachtige zigeunerfilm " Vengo", zelf een zigeuner en geboren in Algerije, maakte veel meer films en (muziek)documentaires over de zigeunerwereld. Vengo, is een hommage aan de flamenco. Deze door hart en ziel snijdende muziek wordt geassocieerd met Andalusië, alias Zuid-Spanje. De bewoners zijn niet zuiver Spaans. Hun bloed is vermengd met dat van de zigeuners. En zo is de cirkel weer rond.

De flamencomuziek staat centraal in Vengo, maar omdat het een speelfilm is, verzon Tony Gatlif een verhaal over twee families die een ruzie met elkaar uitvechten. De hoofdpersoon is Caco (flamencodanser Antonio Canales), die treurt om de dood van zijn dochter. Met zijn debiele neefje Diego doorkruist hij Andalusië. Onderweg komen ze terecht op feesten, waar flamencozangers hun hart uitschreeuwen. De tocht eindigt, als de twee op de rivaliserende families stuiten.

Zoals elke film van Tony Gatlif gaat het niet om een perfecte, gladde film. Hij wil dingen namelijk niet op een mooie manier vertellen. Het gaat hem meer om het wat, waarbij hij het filmpubliek en de zigeuners tot elkaar wil brengen. De Filmkrant hierover: "In zijn films storten de personages zich in het leven. Soms met tomeloze vreugde, soms met diep verdriet, maar nooit alleen. Ze begrijpen dat het leven alleen zin krijgt als ervaringen worden gedeeld. Wie de 66-jarige zangeres La Paquera de Jerez de flamenco hoort uitschreeuwen, begrijpt het."

Bron: www.cinemaparadiso.nl

Geen opmerkingen: