Hevig probeer ik mij aan elke zonnestraal vast te klampen omdat ik mentaal nog niet in staat ben de lange winterperiode in te gaan. De koude, regen en donkere dagen staan weer voor de deur. Elk jaar is het weer een crime. Voor mij hoeft het allemaal niet zo, als het aan mij ligt, hebben wij slechts een week herfst gevolgd door een week winter gevuld met een lange boswandeling, pannekoeken bakken, uitwaaien op het strand, openhaard, warme chocolade melk met een toefje slagroom, monopoly of kolonisten, dvd-tje, snert, Sinterklaassurprises en wij eindigen het winters tafereel met een witte kerst. En na die twee weken zou ik het alweer voor gezien hebben, dan wordt het weer tijd voor het buitenleven en wat aangenaamere temperaturen. Maar goed, de realiteit is anders en zal ik het er toch mee moeten doen. Vanaf nu heb ik besloten, aangezien wij nu toch echt afscheid moeten nemen van de zomer, om de zomer maar binnenshuis te halen. En dat met een recept uit het "kookboek van la abuela (oma)", deze keer Sangria, zo smakelijk ouderwets maar met stip behorend tot de trendloze klassiekers. Sangria is namelijk de ultieme zomerdrank. Zij is bij de Spanjaarden een graag geziene gast bij bruiloft en partijen. Meestal is deze drank mooi geserveerd in emmers of andere alles behalve charmante bakken. Spanjaarden hebben nu eenmaal minder gevoel voor detail. Het moet gewoon praktisch zijn. Sangria maken wij van rode wijn, vers fruit en een beetje spa of citroensoda en een scheut brandy. Deze limonade maak je weer net zo makkelijk als dat je deze wegdrinkt ook voor de niet-wijndrinkers. Sangria heeft zijn naam te danken aan de kleur, wat bloederig betekent. Op dit recept kan je zelf eindeloos variëren met ander drank of vruchten. Mocht je zelfs voor dit simpele recept niet de handen uit de mauwen willen steken, dan kan je je geluk ophalen bij de Dirk van de Broek. Daar vind je in de drankschappen een prachtige 1,5 liter fles van Don Simon. Vroeger was dat een liter sangria verpakt in een kartonnen pak. Serveer het in een mooie karaf, doe er hier en daar wat vruchten bij en klaar is klara! Geloof mij, niemand ziet het verschil. Dus gewoon mondje dicht, als ze zeggen "wat heb je die Sangria toch goed gemaakt". Hieronder volgt het recept voor de strebers onder jullie!
Recept Sangria
Ingrediënten: - fles rode wijn - citroen in partjes gesneden - sinaasappel in partjes gesneden - suiker - flinke scheut brandy - Spa of 7-up
Schenk de wijn in een mooie glazen karaf en knijp de partjes citroen en sinaasappel er in uit. Doe de partjes in de wijn, het liefst zonder de pitten, en voeg suiker en brandy toe. Laat een nacht in de koelkast staan. Doe de Spa of 7-up net voor het serveren erbij.
Beste trouwe lezers, jullie zorgen ervoor dat deze blog gaat leven. Reacties zijn altijd welkom!
Het televisieprogramma 'De Spaanse Droom'
Zie hier uniek beeldmateriaal uit Arcos De La Frontera met de dorpelingen bekend van het televisieprogramma 'De Spaanse Droom', het recept van de buñuelos en tevens het exclusieve interview met het winnende koppel Uko en Lieve. Klik op bovenstaande afbeelding, voor het interview, recept en het filmpje!
Lifestream: Casa Archidona goes Madrid!
Volg samen met mij het Madrileense leven via YouTube!
O P R O E P !!
Wegens grote vraag naar de rubriek 'Spaanse uitdrukkingen', is Casa Archidona op zoek naar mensen die het bestand op vrijwillige basis helpen uitbreiden. Interesse? Stuur een e-mail naar casaarchidona@gmail.com
Moodstream: Registreer en luister naar Spaanstalige muziek van vroeger en nu op casa-archidona
Geboren en getogen in Nederland, kijk ik met een Nederlandse blik naar wat mijn 'Spaanse Roots' te bieden hebben. Ontdek samen met mij het authentieke Spanje maar ook het Spanje dat met zijn tijd is meegegaan. Voor opmerkingen en suggesties stuur een e-mail naar casaarchidona@gmail.com
Geen opmerkingen:
Een reactie posten