zondag 30 mei 2010

Waarom zijn Spanjaarden zo luidruchtig? - gebruiken en gewoonten

Na de zoveelste opmerkingen van vrienden die mij opzochten in Madrid en aangaven dat men zo vrolijk is op straat, vroegen waarom men in bars zo hard praat, het lijkt wel of ze ruziemaken en ik tevens dezelfde vraag van een lezer ontving, besloot ik om mij in dit thema te verdiepen.

Volgens het World Health Organization (WHO), is Spanje na Japan het luidruchtigste land ter wereld. Het onderzoek werd gehouden ter gelegenheid van de Werelddag van Verzet tegen bewust lawaai. Hieruit bleek dat 3 van de 10 Spanjaarden hun stad bestempelen met "ruis" en 14% met "zeer luid". Bovendien blijkt uit gegevens van het Nationaal Instituut voor de Statistiek van Spanje (INE), dat 30% van de Spaanse huizen lijden onder lawaai. Men beschouwt het geluid van het verkeer en de buren (TV), gevolgd door sirenes en werk in uitvoering de meest irritante geluiden zijn. Volgens WHO is de aanvaardbare grens voor de gezondheid 65dB en deze wordt dus dagelijks vaak in Spanje overschreden. Zeker als we weten dat langdurig blootstelling aan lawaai de zintuighaartjes in het binnenoor beschadigd (80dB is de veiligheidsgrens). Ondanks nieuwe wetgeving blijft het Spaans lawaai van hoog niveau. Waarschijnlijk heeft het lawaai meer te danken aan de cultuur. Hier een aantal mogelijke oorzaken en kreten. Spanje is een volk met trots. Het is een groot land met veel ruimte dat niet gewend is om op een kluitje te wonen en rekening te houden met anderen. Ik heb het vermoeden dat voor een gemiddelde Spanjaard, lawaai maken gelijk staat aan plezier maken. Spanjaarden houden van een feestje, blijven laat op, zijn gepassioneerd en expressief. Wellicht ook een stukje geschiedenis die zijn sporen heeft nagelaten, anarchisme, een erfenis na Franco, vrij en open te zijn. Verder denk ik dat het per streek verschilt, een noorderling zal veel rustiger zijn dan een zuiderling en logischerwijs is er meer herrie in een stad dan daarbuiten. De tegelvloeren in bars zorgt er natuurlijk extra voor dat het geluid weerkaatst. In tegenstelling, kunnen de Spanjaarden wel fluisteren in kerken, de wachtkamers van ziekenhuizen, dokters en liften. Ik ben er inmiddels aan gewend en voor mij is het Spaanse lawaai een teken van levendigheid. Bekijk maar eens het NOS filmpje van Rop Zoutberg waarin wordt gezegd dat het schijnt dat je vanaf de maan de Spanjaarden kunt horen. Je houdt er van of je vindt het vreselijk. Hoe kijken jullie er tegen aan?

Lijst van Spaans lawaai

1. Sirene ambulances
2. Sirene politie
3. Sirene brandweer
4. Huilende honden
5. Blaffende honden
6. Auto's
7. Toeterende auto's
8. Motorfietsen
9. Verkeer in het algemeen
10. Fluitende verkeersagenten, normaal gesproken fluit men alleen als je moet stoppen, hier fluiten ze als je met je auto moet passeren
11. Vuilniswagen, ophalen vuilnis
12. Glasbak wordt geleegd
13. In dorpjes of wijken komt nog wel eens een busje langs die via de megafoon reclame maakt of bijvoorbeeld zijn meloenen probeert te slijten.
14. Dronken mensen op straat
15. Huisfeestjes
16. Ruzi
ënde buren
17. TV van de buren
18. Hakken bovenbuurvrouw
19. Buren die aan het verbouwen zijn
20. Werk in uitvoering op straat
21. Theekransje buurvrouwen vlak voor je huis
22. Opaatjes die op het bankje hun dagelijkse beklag doen
23. Pratende mensen in bars (eerder schreeuwende mensen)
24. Obers die met borden smijten
25. Obers die de bestelling doorschreeuwen
26. Stoom uit de koffie-automaten in bars
27. Zelfs op het strand word je rust verstoord met verkopers "Coca Cola, Fanta, agua friaaaah"
28. Oudere mensen die bellen vanuit telefooncabine, schreeuwen nog harder en denken zo beter gehoord te worden
29. Mensen die mobiel bellen, metro etc
30. Groepen toeristen
31. Vrijgezellen groep in metro
32. Vanwege de hitte staan ramen vaak open en kan je bijna horen wat de buren aan het koken zijn.
33. Kinder speelplaatsen
34. Autoradio's op vol volume
33. ....................................


Bron: http://www.hispasonic.com/noticias/espana-es-uno-paises-mas-ruidosos-mundo-12438
Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=1U_-Bsl1N6M
Foto: http://dvawebdesign.com/volvogroup/megafoon.jpg

Geen opmerkingen: