zondag 14 december 2008

Ojos de brujo in Paradiso 7/4 - agenda


De Barcelonese band Ojos de Brujo ('heksenogen') versnijdt flamenco met Catalaanse rumba, funk, hiphop en breakbeat. Zelfs Indiase ritmes klinken op hun laatste album 'Techarí', dat luistert als een duizelingwekkende ritmische wereldreis. Maar Ojos de Brujo moet je live zien.

Ojos de Brujo is niet voor flamencopuristen; de band mixt en mengt erop los. Moeilijke flamencogenres zoals de bulería of de zambra worden losjes gemoderniseerd met extra percussie, een DJ en een synthesizer. Zangeres Marina ‘La Canillas’ betovert, met flamencogezangen en ontvlambare Spaanse raps.

In 1999 bracht Ojos de Brujo hun eerste album uit, getiteld ‘Vengue’ (een zigeunerwoord voor levensenergie). Het was een slaapkamerproductie, die de aandacht van critici trok terwijl de livereputatie van de band haar vooruitsnelde. Ojos de Brujo richtte een volledig eigen bedrijf op voor de productie, promotie en opname van hun muziek. Hun tweede plaat ‘Bari’ bezorgde de groep een BBC Award for World Music en Ojos de Brujo tourde met ‘Bari’ tussen 2002 en 2005 de hele wereld over. Van deze ‘tournee is een concert-DVD uitgebracht. Ojos de Brujo werkte ondertussen met muzikanten uit alle windstreken, zoals de Senegalese groep Daara J, de Cubaanse pianist Roberto Carcasses, Nitin Sawney en de Asian Dub Foundation.

Nu is er het derde album ‘Techarí’, waarvan de titel staat voor de chemie van de concerten van Ojos de Brujo. ‘Techarí’ staat voor de attitude die de band uitstraalt. In de zigeunertaal Caló betekent techari "vrij" en de band vertaalt dat graag met: waar ter wereld Ojos de Brujo zich ook bevindt, ze gaat haar eigen weg. ‘Techarí’ is een album waarin je steeds als je luistert iets nieuws ontdekt, zoveel ritme-, tempo- en stijlwisselingen zitten erin.

Live is Ojos de Brujo een intense belevenis die je niet mag missen. De band is enorm op elkaar ingespeeld en hun emoties komen vanaf het podium keihard op je af. Dansen en je laten meevoeren door de muzikale trip van Ojos de Brujo is het enige dat je hoeft te doen. De voorverkoop begint 20 december, dus als je een kaartje haalt mag je dit spektakel bewonderen op 4 april 2009 in Paradiso Amsterdam. Ole!

Bron: www.paradiso.nl

Homepage: www.ojosdebrujo.com

Geen opmerkingen: