donderdag 25 februari 2010

Afwassen op z'n Spaans - gebruiken en gewoonten

Dat er verschil is in taal en cultuur dat is overduidelijk, maar wist je dat het afwassen ook net een beetje anders gaat. In Nederland gebruiken we een teiltje met schoon water en een teiltje met sop en een afwasborstel, om dan eerst de afwas door het teiltje met sop te halen en vervolgens door het teiltje met het schone water. Eenmaal, als de afwas is gedaan, is het normaal dat je alles afdroogt en weer opbergt. In Spanje wordt vaak nog met de lopende kraan afgewassen, dus geen teiltjes maar met een spons en onder de lopende kraan spoelen . En afdrogen? Tjaa..met het weer daar droogt het heel snel, dus zie je vaak in de keukenkast boven de wasbak een druiprek verstopt, die van de onderkant open is zodat de druppels eventueel in wasbak kunnen vallen. Deze manier van afwassen met lopende kraan is natuurlijk alles behalve milieuvriendelijk en zeker aangezien Spanje altijd met een tekort zit aan water. Ondanks dat het nu de afgelopen weken behoorlijk veel heeft geregend in Spanje; ik herinner mij in het zuiden van Spanje dat ze bepaalde tijden aangaven om gebruik te kunnen maken van het water voor afwas en douchen. Maar je mocht bijvoorbeeld niet je auto wassen. Het zou veel beter zijn dat de Spaanse huishoudens overschakelen op de Nederlandse manier of op z'n minst de 'slimme' afwasmachine. (Deze houdt immers je handen zacht en bespaart bovendien tijd) Hieronder wat energiebesparende tips:

Afwassen met de hand


Afwassen met de hand is over het algemeen beter voor het milieu. Er wordt zuiniger met water, maar vooral energie omgesprongen. Deze redenering gaat echter alleen op onder de volgende omstandigheden.

*Was af in een teiltje. De gootsteen is vaak groter en dieper en heeft dus meer watervulling nodig. Een teil is kleiner en bovendien ook hygiënischer. Vul deze met ongeveer acht liter goed heet water uit de kraan.
*Was nooit af onder een lopende kraan. Dit verspilt liters water en energie

*Gebruik voor een normale afwas één theelepel geconcentreerd afwasmiddel. Voeg de hoeveelheid van een toetjeslepel toe, als er gebruik gemaakt wordt van een normaal afwasmiddel. Voor een echt vieze afwas mag de hoeveelheid verdubbeld worden, maar alleen als dat nodig blijkt te zijn tijdens het afwassen. Als het schuim verdwenen is, betekent dat nog niet dat het afwasmiddel uitgewerkt is. Voeg pas meer toe, als het vuil moeilijk loskomt.
*Neem niet te gauw nieuw water. Alleen bij hele grote vaten is waterverversing redelijk.
*Spoel zo veel mogelijk voor met koud water. Alleen bij echt smerige vaat is voorwassen met warm verstandig.
*Gooi afwaswater nooit zomaar in de tuin of op straat, dit is zeer milieuvervuilend. Spoel het water altijd door de gootsteen.

Een ‘groene’ afwasmachine

Als regelmatig afwassen toch geen optie is, koop dan een zuinig afwasapparaat. De volgende punten kunnen de milieuvriendelijkheid van mechanisch afwassen bevorderen:

*Koop een machine op maat. Een tweepersoonshuishouden heeft geen grote vaatwasser nodig, tenzij er elke dag bezoek komt. Een kleine vaatwasser verbruikt ongeveer twee keer zo weinig energie per afwasbeurt als een grote. *Schaf een vaatwasser met een A of B label aan. Een afwasmachine met een A label gebruikt minder water en bespaart tot 27% energie vergeleken met een C label wasser.
*Overweeg een hotfill.*Stap over op groene stroom of andere duurzame energie, zoals stadverwarming. Overweeg een zuinigere cv-ketel of boiler. Op zowel de energie- als de warm water voorziening kan veel bespaard worden.
*Koop geconcentreerd wasmiddel, maar let goed op de dosering. Biologisch verantwoord wasmiddel is het beste voor het milieu.
*Voorwassen is niet nodig, verwijder alleen de etensresten.
*Was op de laagst mogelijke temperatuur, hoe hoger de temperatuur, hoe hoger het energieverbruik.
*Vaatwassers die beschikken over een zeoliettechniek drogen bij lage temperatuur extra zuinig. Overweeg een dergelijke vaatwasser.
*Controleer regelmatig het filter onder in de wasmachine.
*Open keuken? Kies voor een stille wasmachine met een geluidsniveau van maximaal 47 decibel. Hoeft de tv ook niet zo hard, scheelt weer energie.

Bron:
http://www.duurzaamthuis.nl/zelf-afwassen-is-meestal-beter-dan-de-afwasmachine

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik ben geboren en getogen in Spanje, en geloof me... de afwasmachine was daar, in Spanje, veel eerder dan hier in Nederland een normaal begrip. Ja, en ik heb het al over maar dan 20 jaar geleden. Als ik mijn moeder, toen al, moest helpen met afwassen omdat de machine al vol was (grote familie feest of dergelijks) was echt "not done" de kraan te laten lopen. IK weet niet waar jij al die Spaanse "gewoonten" haalt maar sorry, vellen kloppen niet. Verder leuk om te lezen. :-)

Daisy zei

Heel erg leuk geschreven hoor. Wij hebben thuis helemaal geen vaatwasser en hebben het ook niet nodig. Scheelt een hoop in de kosten en hebben ondertussen alsnog genoeg plezier.