zondag 14 februari 2010

Felíz día de San Valentín! - feesten

Valentijnsdag zien velen als een commercieel gebeuren om geld te kunnen spenderen aan cadeautjes maar het vindt zijn oorsprong als heidens feest die teruggaat naar de Romeinse tijd en geassocieerd werd met vruchtbaarheid.

Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van Valentijnsdag.
Sommigen zeggen dat een Romein gemarteld werd omdat hij weigerde zijn christelijk geloof af te zweren, en christenen probeerde te helpen uit Romeinse gevangenissen te ontsnappen, hij stierf op 14 februari 269.

Volgens anderen had priester Valentijn gediend in de tempel tijdens het bewind van keizer Claudius III, wanneer de mannen besloten dat alle meisjes soldaten
moesten zijn, en het huwelijk werd verboden. Valentijn vond dit onrechtvaardig en deed de huwelijksvoltrekking van jonge stelletjes in het geheim totdat het werd ontdekt door de keizer en hem vastzette wegens opstandigheid.

Volgens een andere legende, werd San Valentín tijdens zijn gevangenschap verliefd op de dochter van de cipier en schreef haar een liefdesbrief op "valentijnsdag". Hij ondertekende de brief met "van je Valentijn" dat een populaire onderteking is geworden onder koppels die elkaar een valentijnskaartje sturen.

In het jaar 496, had Paus Gelasius besloten dat 14 februari de dag zou zijn om San Valentín te eren.

Gaandeweg is 14e februari een dag geworden waarin liefdesboodschappen worden uitgewisseld en zo werd St was veranderen in een datum die werd uitgewisseld boodschappen van liefde en zo San Valentín de beschermheilige van geliefden.

Gratis advies van Doctor Amor:
Commercieel of niet commercieel, ik wend mij even tot de heren, neem maar van mij aan, dat ondanks je onderling hebt afgesproken er niet aan te willen meedoen, dat al is het een klein gebaar, het altijd zeer wordt gewaardeerd!! Bovendien kan de economie ook wel een handje gebruiken. Er ontstaat vaak een misvatting, wanneer de vrouw volgens de man zonder geldige reden chagrijnig is. Heel stilletjes verwacht de vrouw toch wat. Dus ook als je het verliefdheid stadium al lang gepasseerd hebt.
Okay nu heb ik het geheim van de gebruiksaanwijzing voor vrouwen verklapt. Maar ik doe het graag op de dag van de liefde. Succes gegarandeerd!

Eeuwige liefde een fabel? In Spanje zie ik vaak nog een ouder stel gearmd of hand in hand lopen. Prachtig om te zien! Zoals ik dit opaatje zag met zijn vrouw in Salamanca, zouden zij elkaar nog steeds het hof maken? Ze zien er ondanks hun gekibbel over de jaren heen, in elk geval nog gelukkig uit.

Met als kers op een valentijnstaart, eindig ik met een gedicht van Antonio Machado
, een Spaanse dichter (26 Juli, 1875 – 22 Februari,1939)

Camino al andar

Al andar de hace camino,
y al volver la vista atrás
se ve la senda que nunca
se ha de volver a pisar.
Caminante no hay camino,
sino estelas en la mar.

Antonio Machado

Bron: http://www.euroresidentes.com/Diversion/historia-dia-san-valentin.htm

Geen opmerkingen: