maandag 1 februari 2010

El Oso y el Modroño die als meetingpoint af en toe wijzigt- bijzondere plekken in Madrid

Het bekendste beeld op Puerta del Sol is 'El Oso y el Modroño', deze beer die snoept aan een moerbeiboom is tevens het symbool van Madrid. Het beeld is in 1967 gemaakt door de beeldhouwer Antonio Navarro Santafe (1906-1983).

Het beeld heeft altijd op de Puerta del Sol gestaan, maar met twee verschillende locaties binnen het plein. Tot 1986 was deze te vinden aan de westelijke kant, in de buurt van het gebouw dat staat tussen de Calle de Alcala en de Carrera de San Jeronimo. Daarna werd deze in verband met renovatie van het plein verhuisd naar het begin van Calle del Carmen. Sinds eind september 2009 is deze weer verplaatst naar zijn oorspronkelijke plek. Zo kwam ik achter deze kleine verschuiving, toen ik had afgesproken met een vriendin om elkaar bij de beer te treffen. Toen zij mij op een gegeven moment opbelde en zei dat de beer was verdwenen en ik toch zeker wist dat ik bij 'El Oso y el Modroño' stond.

Er gaan verschillende verhalen de ronde waarom deze beer met moerbeiboom tot symbool is verkozen o.a.:
Na een geschil in de 13de eeuw, betreft jachtrechten over de grond wat in het bezit was van de kerk, werd een akkoord bereikt dat de grond van de kerk was en alles boven de grond van Madrid. Zo werd het symbool geboren, een beer (embleem van de kerk) snuivend aan een boom.Anderen beweren dat de oorspronkelijke naam van de stad Madrid "Ursa" was ( "beer" in het Latijn), doordat er veel beren voorkwamen in de aangrenzende bossen, en samen met de moerbei boom ( "Madroño" in het Spaans ) werd dit het embleem van de stad vanaf de Middeleeuwen.

Mocht je nu bij de beer willen afspreken, dan is deze dus voor Tio Pepe te vinden.
Als je een ander verhaal kent omtrent dit symbool, laat het weten!

Bron: wikipedia
http://answers.yahoo.com/question/index?qid=20070318140600AASp6cI

2 opmerkingen:

Wassy zei

Die beer was idd heel handig afspreken op een zeer onoverzichtelijke pleintje ;-)

Anoniem zei

Weet je toevallig ook waar dit verhaal vandaan komt (wie heeft het geschreven). wanneer het is geschreven ed. ik kan het nergens vinden.