maandag 22 november 2010

Het Mediterraanse dieet als immaterieel cultureel erfgoed - Unesco werelderfgoed

Het Mediterraanse dieet wordt, zoals jullie ongetwijfeld weten, beschouwd als een van de gezondste manieren van eten en helpt hart en vaatziekten te voorkomen. Wat het zo gezond maakt, komt doordat de Mediterraanse keuken voornamelijk bestaat uit olijfolie, granen, vers of gedroogd fruit en groenten, vis, zuivel, vlees, veel kruiden en specerijen, vergezeld met wijn.

De landen rondom de middellandse zee hebben deze zogenaamde eetcultuur. Als ware Spanje liefhebbers weten wij dit maar al te goed te waarderen. Het eten is hier geen noodzaak maar een levenstijl, het hoort bij de sociale interactie. Gemeenschappelijke maaltijden worden gezien als de hoeksteen van sociale gewoonten en feestelijke evenementen. Het heeft tot inspiratie geleid voor liedjes, spreuken, verhalen en legenden. De eetcultuur is een verzameling van vaardigheden, kennis, tradities, voorbereiding en in het bijzonder, de consumptie van het voedsel. Waarbij vooral vrouwen een belangrijke rol innemen bij de overdracht van de tradities, rituelen en het behoud van de technieken. Het systeem is diep geworteld en gaat gepaard met respect voor het grondgebied en de biodiversiteit, zorgt voor de instandhouding en ontwikkeling van de traditionele activiteiten en beroepen die verbonden zijn aan de visserij en de landbouw. Ik ben het er dan ook helemaal mee eens dat het Mediterrane dieet benoemd is tot immaterieel cultureel erfgoed.

Filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=-gQ-zHsBt2k

Geen opmerkingen: