zondag 12 oktober 2008

Yasmin Levy in de Melkweg 14/10 - agenda


De Israëlische Yasmin Levy geldt als één van de meest veelbelovende artiesten op het wereldmuziektoneel. Misschien klinkt jullie het liedje "Naci en Alamo" al bekend in de oren uit de flamenco film " Vengo", begaafd met een stem als een engel heeft ze zich ten doel gesteld het Ladino culturele erfgoed te conserveren in navolging van haar vader. Ladino is de taal die de Spaanse Joden spraken, en die ze tijdens de Middeleeuwen met heel hun hebben en houden wisten mee te nemen naar de Balkan en het Midden Oosten op de vlucht voor de Spaanse inquisitie. Het resultaat kan getypeerd worden als Joodse soul of zelfs Israëlische fado. Bovenal klinkt het adembenemend mooi, diep doordringend en overtuigend gepassioneerd, maar toch licht en luchtig. Met haar derde album ‘Mano Suave’ bewijst ze met haar mix tussen flamenco, Arabische klanken en traditionele Ladinoliederen definitief tot de top te zijn doorgedrongen. De absolute ongekroonde koningin van de Ladino muziek!

Ladino geldt nog steeds als één van de meest ontroerende en romantische muzikale tradities aller tijden. De Ladina’s lieten op de vlucht een rijke cultuur achter in Spanje. De taal (een vorm van 15de eeuws Castilliaans, met nogal wat Hebreeuwse en Sefardische invloeden) verspreidde zich met hun verbanning over het gehele mediterrane gebied en werd zodoende uitgebreid met leenwoorden uit het Arabisch, het Grieks en het Turks. Momenteel wordt het Ladino steeds minder gesproken en lijkt een zachte dood te sterven. Niet als het aan Yasmin Levy ligt. Zij probeert met haar aan Joni Mitchell of Nina Simone gelijkende stem op melancholisch getergde wijze, in Arabische sferen en flamenco ritmes het Ladino voor een uitsterven te behoeden en lijkt daar gezien haar wereldwijde doorbraak wonderwel in te slagen.

Na haar overweldigende debuut ‘Romance & Yasmin’ in 2004, de opvolger ‘La Juderia’ een jaar later is vorige jaar de langspeler ‘Manu Soave’ op het wereldtoneel verschenen. Op dit 3e album speelt opnieuw de crème de la crème van de wereldmuziek, uit landen als Iran, Armenië, Griekenland, Paraguay, Israël, Turkije and Spanje, mee. Instrumenten als de Arabische ud, viool, cello, percussie en piano, tezamen met de prachtige Joodse melancholie zorgen voor een combinatie van virtuoos snarenspel door Levy gestuwd naar grote emotionele hoogten. ‘Manu Soave’ is voor vele muziekliefhebbers nu al een instant klassieker binnen de wereldmuziek.

Bron: www.melkweg.nl

Geen opmerkingen: