"Je mag wel zeggen dat er sprake is van een trend. Steeds meer Nederlanders willen ontsnappen aan het gejaagde leven en zijn op zoek naar een beter klimaat en vooral rust. De televisieprogramma's vliegen ons om de oren. Dit betekent dat de vraag nogal hoog is anders zou niemand er naar kijken. Het geluk ergens anders beproeven lukt naar mijn mening alleen als je bepaalde zaken die je in Nederland gewend bent laat varen. Met een open instelling, doorzettingsvermogen en niet te hoge eisen kom je al een heel eind. En niet geheel onbelangrijk; succes wordt mede bepaald door een goede voorbereiding. Het is naïef om te denken dat je je carrière zomaar kunt voortzetten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen; er zijn mensen die worden uitgezonden met een Nederlands salaris, maar helaas niet iedereen behoort tot die gelukkigen. Je hebt te maken met een vreemde taal plus cultuursverandering en tijdens een vakantie wordt dat vaak alleen als positief bestempeld. Heerlijk zeggen ze, in Spanje gaat alles op z'n Mañana, Mañana...vind je dat ook nog zo geweldig als je bepaalde zaken geregeld moet hebben? Pas als je er woont, begin je het land pas echt te leren kennen. In de boekenkast van Casa Archidona, zullen wij tevens een plank vrijmaken voor emigratieboeken. Je kunt immers heel veel leren van andere ervaringen." - Casa Archidona
Hollandse bergen
Het èchte leven van emigranten
De tomaten smaken er nog naar echte tomaten. Op de markt heeft iedereen tijd voor een praatje. Een biertje kost maar tachtig cent. En de zon lijkt altijd te schijnen. Steeds meer Nederlanders verlaten hun vaderland, op zoek naar een beter leven elders in Europa. Journaliste Rosa Koelemeijer was een van hen: met man en baby vertrok ze naar Italië. Maar hoe goed het leven er ook was, emigreren bleek veel ingewikkelder dan ze had gedacht. Kon je je in een ander land wel net zo thuis voelen als in Nederland? Bleef je als emigrant niet altijd een buitenstaander? Waarom was integreren zo lastig?
Van boeken en televisieprogramma’s werd ze niet veel wijzer. Die laten zien hoe geweldig het is om zelf olijfolie te maken of hoe mooi de rozenstruiken tegen het huis bloeien. Maar ze vertellen niet hoe het verder gaat als de verhuizing achter de rug is, de praktische problemen zijn overwonnen en het gewone leven moet beginnen. Koelemeijer wilde weten hoe andere emigranten dat deden en zocht hen op her en der in Europa. Ze ging naar Frankrijk, Noorwegen, Italië, Hongarije en Spanje en sprak met heel verschillende mensen: jong en oud, arm en rijk. Ze toetste haar vragen en ervaringen aan hun levens. Hollandse bergen is een verslag van die ontmoetingen en maakt één ding duidelijk: emigreren kost jaren.
Een aanrader voor iedereen die wil weten wat het werkelijk betekent om in een ander land een nieuw leven op te bouwen.
Bron: www.emigratieboek.nl
Geen opmerkingen:
Een reactie posten