maandag 7 juli 2008

Stierenrennen of naaktrennen, het kan allemaal in Pamplona! - feesten













Sinds gisteren tot en met 14 juli staat Pamplona op zijn kop. En zoals alle Spaanse feesten, is deze natuurlijk ook gekoppeld aan een beschermheilige, dit keer hebben we San Fermin, een vrome man uit Pamplona die bij de kerstening van Frankrijk stierf. Zijn beeld wordt tijdens de San Fermin feesten in plechtige processie door het oude centrum gedragen. Nu is zo een processie leuk en aardig maar wat de meeste aandacht trekt is het beroemde onderdeel van de feesten, het stierenrennen, dat sinds 1591 bestaat. Elke dag om acht uur s'ochtends worden zes vechtstieren door de nauwe straten van Pamplona gejaagd. Het is vooral populair bij de jongemannen die door het voorblijven op de stieren hun mannelijkheid willen bewijzen. Het hele spektakel duurt niet langer dan drie minuten, maar voor de deelnemers draagt de intensiteit genoeg bij aan de adrenaline. Door het relatief "diervriendelijke" karakter (in vergelijking tot de klassieke stierengevechten,de corrida's) trekt het vele toeristen. De straatjes leiden echter niet zelden tot lelijke valpartijen van de stieren en van de rennende mensen. Het festijn trekt elk jaar ongeveer een half miljoen bezoekers. 's Middags vinden er ook traditionele stierengevechten plaats in de arena, de plaza de toros van Pamplona.


Tegen de stierenrennen wordt geprotesteerd door een naaktrennen, georganiseerd door de dierenrechtenorganisatie PETA, door de straten voorafgaand aan de festiviteiten. Die organisatie noemt de stierenrace een regelrechte martelgang voor de dieren. De voorstanders beroepen zich echter op het culturele aspect van de rennen. Maar een feest in Spanje kan je geen feest noemen zonder eten. Dus is San Fermin ook voornamelijk een culinair festijn. Vroeger werd vooral in restaurants zeevruchten en langoesten gegeten, tegenwoordig wordt er vooral zelf gekookt. Het vlees van de vechtstieren geldt als een lekkernij, die in een stoofpot wordt verwerkt (estofado de carne de toro) of als kotelet wordt gegeten (chuletas). Om aan de enorme vraag te voldoen, wordt er vaak stierenvlees uit omliggende regio's ingeslagen. Tijdens de vroege lunch (almuerzo) na het rennen wordt een traditionele specialiteit als lamskop met orgaanvlees (cabeza y corada) gegeten. Om de avond al drinkend door te komen, wordt chistorra gegeten, een dunne gedroogde metworst uit Navarra. Of je nu een voorstander bent van het stierenrennen, naaktrennen of alleen culinair bent ingesteld, de feesten van San Fermin staan garant voor een ervaring die je niet zo snel zal doen vergeten.

Homepage: www.sanfermin.com
Bron: wikipedia



Geen opmerkingen: