maandag 14 juli 2008

Evamar - De boekenkast van Casa ArchidonaDit keer werpen we een blik naar het literaire debuut van de baskische schrijfster Kristina Goikoetxea Langarika. Mocht de verveling toeslaan op vakantie, kan dit boek een redder worden in nood!

Boek
De lezer wordt deelgenoot van het leven in het dorp Uranda, dat aan de voet van een enorme berg ligt en waar de mensen op elkaar zijn aangewezen. Het dorp is hun wereld. Het is zaak te overleven met het weinige dat er is. Het dagelijks ritme wordt onderbroken door feestelijke rituelen. De passie en de liefde raken ondergeschikt aan de beslommeringen, maar blijven altijd aanwezig als een smeulend vuur dat door muziek en dans weer de kans krijgt om op te laaien. Teresa en Javier, die elkaar al van jongsaf kennen, worden door de omstandigheden naar elkaar toegedreven. Javier wordt geronseld voor de burgeroorlog en verklaart Teresa zijn liefde. De zwijgzame jongen stuurt haar brieven van het front. Als hij niet lang daarna deserteert en naar het dorp vlucht, ontmoeten ze elkaar stiekem. Teresa raakt zwanger. Wat volgt is een kleurrijk verhaal over een familie die, tegen de achtergrond van de politieke ontwikkelingen, de persoonlijke problemen het hoofd biedt. Lucía, de dochter van Teresa en Javier, maakt zich los van haar geboortedorp. Haar generatie trekt naar de stad om een betere toekomst te kunnen krijgen. Evamar, de dochter van Lucía, zet zich weer af tegen het materialistische streven van haar ouders. Zij gaat studeren, leert de liefde kennen en ook de sfeer van het politieke verzet tegen de heersende macht. De revolutionaire denkbeelden staan lijnrecht tegenover de rust en het conservatisme van het dorp waar haar grootouders nog leven. De gesprekken met haar opa Javier, brengen het evenwicht in haar leven terug.

Auteur
Kristina Goikoetxea Langarika (Baskenland, 1971) woont sinds 1995 in Nederland. Nadat ze haar studie Vertaalwetenschap aan de Universiteit van Granada had afgerond, kreeg zij een beurs om Nederlandse literatuur te studeren in Leiden. Haar beurs werd verlengd en in 1999 studeerde zij aan de Universiteit van Leiden af in

Nederlandkunde.Voor haar scriptie heeft zij zes maanden aan de Universiteit van Kaapstad doorgebracht. Naar aanleiding van haar literair onderzoek vertaalde zij het boek van de Zuid-Afrikaanse schrijfster Riana Scheepers Die ding in die vuur in het Spaans. In dezelfde tijd begon zij als cultuurjournalist voor verschillende dagbladen in Spanje en Baskenland te werken. Het schrijven van haar eigen verhalen kreeg steeds meer ruimte in haar leven, waardoor zij besloot toelatingsexamen te doen voor de Schrijfopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht: ‘Daar volgde ik twee jaar lang lessen van zeer inspirerende docentschrijvers. Zoals Edward van de Vendel, die later mijn begeleider werd, en Kader Abdolah, die mij heeft geleerd dat “Nederlands gratis is” en dat ik daar zelf gebruik van kan maken.’ Inmiddels werkt ze al zeven jaar als freelance vertaalster en journalist vanuit Amsterdam.
Bron: www.evamar.nl

Geen opmerkingen: