dinsdag 29 juli 2008

De inwoners van Graus mogen weer trots zijn op hun langste worst - culinair

Graus is een gemeente in de Spaanse provincie Huesca in de regio Aragón met een oppervlakte van 300 km² met ongeveer 3000 inwoners. Graus is met name bekend om haar longaniza, een worst waarvan gefluisterd wordt dat hij aan het Engelse hof wordt geconsumeerd. Zowel de grootste barbecue als de langste worst van bijna een kilometer lang, zijn records waar de inwoners van Graus trots op zijn. De Langoniza die gemaakt is in Aragon moet natuurlijk voldoen aan bepaalde criteria onder ander over de lengte; moet een minimale afmeting hebben tussen de 20 en 70 centimeter. En de traditionele worst wordt gemaakt van een varkensdarm die gevuld is met gekruid gehakt. Om wat preciezer te zijn minimaal 70% varkensvlees en maximum 30% vet, peper, zout, azijn, oregano, nootmuskaat, komijn, thijm, anijs, kruidnagel en nog wat andere specerijen geheel volgens de gebruiken of smaak van de gebruiker.Tegenwoordig wordt de varkensdarm vaak vervangen voor een kunststofdarm. De worst kan je rauw eten, als de worst al enige maanden heeft staan drogen, of je eet de worst vers door deze te bakken of te grillen. Ik kan me voorstellen dat het voor de stadsmensen onder ons, het nu even slikken is nu je weet hoe worst gemaakt wordt. Je kan zeggen wat je wil, maar er gaat niets boven een ambachtelijk gemaakte worst.

Check ook bericht: http://www.telegraaf.nl/etenengenieten/1573648/__Grootste_worst_ter_wereld_gegrild__.html

Geen opmerkingen: