woensdag 16 maart 2011

HELP ik woon in het land van de knoflooketers. Wie weet raad? Metaalzeep + Peterselie?- culinair

Wie niet van knoflook houdt heeft mooi pech als je in Spanje bent, hier vliegen de knoflooktenen je namelijk om de oren. Van rauwe knoflook uit het vuistje, knoflookolijven, knoflook soep, knoflook in de allioli, knofook in albodigas (gehaktballetjes), knoflook in de eenspansgerechten, knoflook om vlees en vis te marineren en ga zo maar door. Knoflook is zonder twijfel het basis ingredient van de Spaanse keuken. Maak je dus vooral geen zorgen over een te laag knoflookgehalte! Bovendien bij menig bekend, knoflook is juist heel erg gezond. Zie eerder geplaatste post over de voordelen van knoflook als je nog niet op de hoogte was.

Nu ben ik ook zeker niet vies van dit smaakmakende witte onschuldige knolletje zelf, alleen wel van de geur. Zo maak ik zelf geregeld
"lentejas" een Spaans linzengerecht met onder meer Chorizo (knoflookworst) en ook bij dit gerecht is het niet de bedoeling dat je met je knoflook krenterig gaat doen. En hoplakee... zo gaan er al gauw een aantal teentjes in de pan. Mmmmm...vervolgens geniet je van een goed gevuld bord met "lentejas". Tot zover was je nog blij en gelukkig, maar de "napret" komt pas achteraf. Ook al mag jouw heerlijk rond gegeten buik eigenlijk de pret niet drukken toch steekt de doordringende geur de kop op. Zelfs na grondig handen boenen en tandenpoetsen plus mondwater, merk je de volgende ochtend tussen jou en je collega een wel hele grote afstand.

Zou het niet fijn zijn als je na het kokkerellen ook reukvrije handen overhoudt? Wat blijkt er schijnt een metaalzeep tegen knoflookgeur op de markt te zijn die je bij de betere kookwinkels kunt krijgen en veel mensen zweren erbij. Dat zou natuurlijk de oplossing kunnen zijn voor je handen. Iemand ervaring met de metaalzeep? Wat betreft de knoflookadem heb ik altijd geleerd om daarna op peterselie blad te kauwen. Wie heeft misschien nog andere tips?

Foto: http://viviendosanos.com/wp-content/uploads/2010/03/perejil.jpg
Foto: http://www.collishop.be/ecom/dbad/2/172650_2.jpg

1 opmerking:

Anoniem zei

Mijn Spaanse vriend maakt een kommetje van zijn handen met een mes ertussen (je vingers raken dus niet het mes aan) en laat er koud water overheen stromen. Nu is de knoflooklucht van je handen af.