zaterdag 9 juli 2011

Interview met Marion Waaijer - Spanjeliefhebbers aan het woord


*click op het plaatje om profiel te kunnen vergroten

Wat is jouw link met Spanje? De manier van leven bevalt mij. Het ritme van de dag, s'ochtends koffie en pitufo (Catalaans broodje met Serrano ham, olijfolie en tomatenpulp) en dan siesta en s'avonds de winkels nog laat open.

Wat heeft je doen besluiten om je in Spanje te vestigen? Het weer over het algemeen (omdat het hier ook goed koud kan zijn). En de mogelijkheid om het hele jaar door gasten te ontvangen.

Wat mis je uit Nederland? Op het moment zijn veel vrienden en familie nog hier naar toe gekomen, dus ik heb nog veel contact. Ook via Skype. Maar in de toekomst zal dat minder worden en dan mis je misschien wel even het langs kunnen rijden. Wij kennen nu ook al wat mensen hier en dat is leuk.

Kun je een grappige Spaanse culturele anekdote met ons delen?
Eigenlijk te veel om op te noemen. Wij hebben nu een jaar verbouwd en wat er allemaal bij komt kijken met de aanleg van de nieuwe elektricteits- en waterleiding geeft precies de Spaanse cultuur weer. Niet altijd grappig, maar je leert wel hoe het hier werkt in Spanje. Wij zijn er ook achter gekomen dat het beter is om alles zelf te regelen en niet via andere mensen. Het persoonlijk contact werkt het beste, ook al is je Spaans nog niet vloeiend.

Wat is Spaans temperament? Spaans temperament komt voornamelijk tot uiting in het praten van de Spanjaarden. Veel en hard en de hele dag door. Maakt niet uit of het mannen of vrouwen zijn. In hun houding nog niet veel van gemerkt. Is meer van: "Ach we zien wel, het komt wel goed."

Heb jij die?
Wat hierboven staat wel.


Wat is Spanje's grootste uitdaging?
Doorhebben dat de gouden bergen niet meer bestaan en de prijzen van alles toch naar beneden moeten.

Flan of Vlaflip?
Geen toetjes voor mij, maar voor "churros" ga ik altijd wel op een terrasje zitten.

Wie of wat kan wat Spaanse peper gebruiken? De gemeente Mijas en alle administratie daar omheen. Er liggen zoveel aanvragen op elk gebied waar men maanden over doet om te beantwoorden. Aan de andere kant is men heel snel met alles wat met de promotie en onderhoud van het dorp te maken heeft. Er wordt zelfs 5 miljoen euro uitgetrokken om het grote plein in Mijas te veranderen.

Tot slot, heb jij nog tips voor mensen die in Spanje willen gaan reizen, wonen, werken, studeren, B & B/eigen bedrijf opzetten, etc?
Tsja, net als met iets opzetten in Nederland. Blijven volhouden en veel geld meenemen. En vooral zelf overal achteraan gaan en niet te veel via via regelen.

www.fincavaltocado.com

Geen opmerkingen: