donderdag 30 december 2010

Las uvas de la suerte "De druiven van geluk" - feesten

Het einde van het jaar is al bijna in zicht dus kijkt men terug op het afgelopen jaar, de mooie momenten, de minder mooie momenten, wat wij hadden willen doen en verzuimd hebben of wel gedaan hebben en beter niet hadden moeten doen, en zo brengt het ons met weer goede voornemens voor het komende jaar. Dit is hartstikke goed nieuws natuurlijk, we beginnen weer met een schone lei want we hebben weer nieuwe ronden en nieuwe kansen. Toch helpen de Spanjaarden het geluk graag een handje. Helaas niet met prachtig vuurwerk zoals in Nederland om de kwade geesten te verjagen maar wel met twaalf druiven. Zo blijven vele Spanjaarden op oudejaarsavond 'Noche Vieja' tot middernacht thuis. Daarna is het feesten buiten de deur, met name voor de jongere generaties. De traditie van de druiven van geluk stamt uit de 20e eeuw. Nog geen 100 jaar geleden haalden de Spaanse wijnboeren een fantastische marketingstunt uit die je nog tot op de dag van vandaag tijdens de jaarwisseling in Spanje terugziet. De oogst was in dat bewuste jaar namelijk zo groot dat ze het unieke plan bedachten om alle Spanjaarden op 31 december bij elke klokslag van 12 uur een druif te laten eten. Dit zou geluk en voorspoed brengen voor alle 12 maanden van het nieuwe jaar. En nog ieder jaar zit heel Spanje op oudejaarsavond met een bordje druiven op de bank te kijken naar het beroemde klokkenspel van de Puerta del Sol in hartje Madrid dat live wordt uitgezonden. De klok op het Casa de Correos aldaar slaat dan twaalf keer. Op het moment dat de klok op de Puerta del Sol in Madrid 12 uur begint te slaan, wordt er druifgehapt. Eén druif per klokslag. Nadat de druiven naar behoren zijn verwerkt, mag je een wens doen en wordt er getoost op het nieuwe jaar. Met heerlijke, Spaanse champagne (Cava). En dan wordt er uitbundig gefeest tot de vroege ochtend. En dit jaar ben mag ik zelf voor het eerst in levende lijve meemaken op Puerta del Sol. Ik ben reuze benieuwd. Het word gegarandeerd een chaos met al die mensen. Maar dit moet je toch een keer in leven hebben meegemaakt?

Tips van een kenner: Neem het liefst kleine druiven. Zorg ervoor dat je je druiven op tijd hebt ingeslagen. Als je wacht tot op het laatste moment, grote kans dat ze uitverkocht zijn. Bedenk, heel Spanje moet opeens druiven hebben. Bovendien maakt de groenteboer daar handig gebruik van door je de hoofdprijs te laten betalen. Tegenwoordig heb je ook ingeblikte "Druiven van geluk". Dit kleine blikje past in je jaszak en daardoor handig voor als je buiten op het plein de druiven gaat nuttigen. Afgezien van het feit dat deze traditie tot hilariteit leidt, moet je wel oppassen dat je je hierdoor tijdens de klokslagen niet verslikt. Ik zeg: Lang leve de pitloze druiven!

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

Geen opmerkingen: