zondag 20 december 2009

Anijsdrank van de aap "Pa'rriba pa'bajo pal centro pa'dentro" - boodschappen


Een erg populair drankje rond de feestdagen is toch wel met grote stip Anisette (anijslikeur). Zo ook bij d
e "Archidona's" wordt er traditiegetrouw een fles Anis del Mono op tafel gezet wanneer er iets te vieren valt. In kleine likeurglaasjes wordt deze drank geserveerd en de bedoeling is dat je dit glaasje in een keer achterover slaat. Maar eerst moet er natuurlijk getoost worden;"Pa'rriba pa'bajo pal centro pa'dentro". Pa'rriba ( =naar boven, het glaasje hef je hoog in de lucht), pa'bajo (= naar onder, het glaasje hef je naar beneden, pal centro (= naar het midden, het glaasje hef je in het midden) y pa'dentro (= naar binnen, je slaat het drankje achterover).

Het merk van dit likeurtje heeft een bijzonder verhaal. De catalaanse zakenman Vicente Bosch was eigenaar van de Anijslikeur distillerij en
verschillende handelschepen. Op een van de reizen, namen ze hem een aap uit Amerika mee, die later leefde in de distellerij. Aan het einde van de 19de eeuw was deze distellerij dan ook niet anders bekend dan de "distellerij van de aap". Wat later is ook besloten om een foto van het gezicht van Vicente Bosch te plakken op het lichaam van de aap als logo op de fles. "Del Mono" anijsdrank wordt gezien als de beste anisette van Spanje, het is een zoet drankje (zoeter dan andere gebruikelijke anijslikeur), kleurloos, gemaakt van anijszaad en heeft de smaak van drop. Zonder anisette is het feestje niet compleet. Dus staat dit drankje hoog op mijn feestdagen boodschappenlijstje. Proost!

Wegens kerst zullen deze eerder geplaatste posts weer de revue passeren.

Geen opmerkingen: