donderdag 12 november 2009

La vida es como los pimientos de Padrón, a veces pican a veces no - Spaanse uitdrukkingen


Misschien komt jullie bovenstaande quote bekend voor, deze werd namelijk genoemd in de Spaanse film 'Tapas'La vida = Het leven

es como = is net zoals

los pimientos de Padrón= de pepers uit Padrón
a veces = soms
pican= heet
a veces no = soms niet


Letterlijke betekenis = Het leven is net zoals de pepers uit Padrón soms zitten er hete/scherpe (gemene) pepers tussen soms niet.

Vrije vertaling = Het leven zit vol verrassingen je weet nooit wat je te wachten staat. (soms is het leven zoet, soms is het leven pittig)


Pimientos de Padrón is een pepersoort die vrij zoet smaakt. En ze mogen dan wel klein zijn, maar zijn bijzonder smaakvol en ook nog erg gezond; bevat vitamine A, B1, B2, C, proteïnen, ijzer, calcium en geen calorieën. Het blijft natuurlijk een peper, je weet dus nooit of je een scherpe te pakken hebt. In Engeland of de Verenigde Staten serveren ze deze pepers ook niet voor niets onder de naam "Russisch Roulette". De pepers worden vanaf de 16de eeuw verbouwd in de omgeving van Padron, Galicie. (waar de naam aan te danken is). De monnikken van het klooster Convento Franciscano brachten deze pepers mee vanuit de Spaanse kolonies in Zuid Amerika, waarschijnlijk wat wij nu kennen als Mexico. Het pimientos de Padron seizoen is van december tot mei. En ze hebben zelfs een eigen pimiento de Padron feest in Hebron, vlakbij Padrón.

Helaas zijn deze pepers buiten Spanje moeilijk verkrijgbaar, alternatief is een gewone paprika of een zoete groene lange peper.


Recept Pimientos de
Padrón

Benodigdheden:

- scheut olijfolie
- pimientos de Padrón
- zeezout

Bereiding:
Was de pepers en droog ze daarna goed. Vervolgens doe je in een pannetje een flinke scheut olijfolie en wacht je tot dat de olie op temperatuur is. (dit kan je testen door bijvoorbeeld een broodkruimel in de pan te gooien en als deze gaat sissen dan betekent het dat de pepers in het olijfbad mogen). Als de pepers eenmaal blaren beginnen te tonen en een bruin kleurtje beginnen te krijgen (ongeveer 2 a 3 minuten), kun je de pepers eruit halen en op een keukenpapiertje de overtollige olie uit laten lekken. Serveer de pepers in een mooi schaaltje. Nog wat zeezout naar smaak. En last but not least: je grijpt ze bij het staartje en met een glas wijn, weten deze pepers ongetwijfeld de weg naar je maag goed te vinden!


Wil je een beetje variëren dan kan je bijvoorbeeld de pimientos vullen met bijvoorbeeld geitenkaas en vervolgens draperen met honing. Of de pimientos in de pan afblussen met Sherry.

Geen opmerkingen: